Důchody a platy? Poslanec se rozzuřil a létala tato slova

Poslanci si odsouhlasili vzrůst platů od ledna příštího roku zhruba o tři procenta. Základní plat poslance a senátora by se v případě, že novelu schválí Senát i prezident, zvýšil o 1700 na 57.600 korun. Proti tomu se ostře postavil poslanec a šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura, který tvrdí, že poslanci si zvýšení platu prosadí, ale s důchody prý nejsou schopni nic udělat.

Tomio Okamura
reklama

"To je opravdu neuvěřitelné jak se ptáčkové vybarvili. A občané jim pořád poslušně zobají z ruky," zuří Okamura na sociální síti. Platy politiků budou vyšší, jelikož poslanci ČSSD, ANO, KDU-ČSL a KSČM dnes prohlasovali zvýšení platů od příštího roku.

Okamura zároveň, podotýká, že Sněmovna tímto hlasováním zamítla návrh Úsvitu na nulové navýšení platů poslanců až do roku 2018 s navrhovaným zamrazením platů do doby než bude nový zákon o platech. Ten chce hnutí provázat s průměrnou mzdou s přihlédnutím k minimální mzdě a průměrným důchodům.

"Zapamatujte si to dobře prosím," vyzývá Okamura občany. "Připadá mi doslova sprosté, když vládní koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL spolu s KSČM prosadí na jednu stranu zvýšení svých platů a na druhou stranu vláda není schopná udělat vůbec nic s historicky rekordní nezaměstnaností (více než 600 tis. lidí bez práce) či s nedůstojnými důchody," dodává.

"Zapamatujete si to pro příští volby nebo budou mít lidé znovu krátkou paměť?" ptá se poslanec. 

Autor návrhu a šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) tvrdí, že dosavadní debaty o zvyšování platů zákonodárců byly nedůstojné. "Já očekávám, že už se snad k této debatě nikdy nevrátíme, a to možná byl i důvod, proč prošel můj systémový návrh. Ty ostatní návrhy příliš systémové nebyly," poznamenal podle ČTK.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky