Nová podoba totality v Česku? Takto prý bude vypadat

Odpůrci svobody a demokracie v České republice se dostávají opět k moci. Chtějí prý nahradit demokracii autokratickým státem. Podle svého oficiálního prohlášení k 17. listopadu si to myslí strana TOP 09.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle TOP 09 se vracíme na křižovatku, kterou byl rok 1989. Lidé, kteří chtěli tenkrát porazit ideály svobody a demokracie museli ustoupit, nikdy se však prý nevzdali.

"Cílevědomě získávali sílu ekonomickou, a s tou dnes vstupují do politického boje opřeni o stejné zahraniční mocenské centrum jako v únoru 1948. Slyšíme je, jak kritizují parlamentní demokracii jako neefektivní způsob vedení společnosti a volají po novém způsobu řízení státu," píše strana.

"Nabízejí pořádek, jistoty, (sociální) rovnost, jasná a průhledná slova: 'Pryč s planými řečmi!' Demokracie má být nahrazena autokratickým státem, který všem vnutí svou představu, jak máme žít," pokračuje prohlášení.

Chybou je podle TOP 09 lhostejnost. Zavedení popsaného způsobu vlády totiž prý otevírá cestu k nové formě totality. "Pořádek vynutíme, jistoty zavedeme, rovnost odměříme a určíme normou. Slova budou jasná jako povel. O těch se nedebatuje, ty se plní. Neplnění je trestné," popisuje strana přístup těch, které kritizuje.

Členové TOP 09 v prohlášení uznávají, že ani demokracie není bez chyb a že za posledních 25 let se jich stalo mnoho.

"Listopad nebyl zadarmo – byl vykoupen stovkami popravených, desetitisíci nelidsky vězněných, statisíci perzekuovaných a miliony, kterým byla upřena základní lidská práva," pokračuje prohlášení. Dnešní vládní strany se podle TOP 09 snaží tuto cenu bagatelizovat.

"Ideály Listopadu je třeba pochopit a naplňovat, ne pokroutit a zneužít. O principech a základech demokracie nelze smlouvat. Zásadní otázky nepřipouští kompromis. Otázka dnes opět zní: 'Chceme demokracii a svobodu? Ano, nebo ne?' Odpovídáme, že v zápasu o svobodu, demokracii a vládu práva neustoupíme ani o píď," uzavírá strana.

Témata: lidé | 17. listopad

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky