Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Životní úroveň českých domácností? Průzkum přinesl zajímavé zjištění

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

V současné době dvě třetiny občanů (68 %) považují aktuální životní úroveň své domácnosti za dobrou. Před rokem bylo zastoupení tohoto hodnocení situace domácnosti o jedenáct procent nižší. S životní úrovní své domácnosti jsou častěji spokojeni lidé s vyšším vzděláním a vyšším socioekonomickým statusem, vyplývá z průzkumu agentury STEM.

V říjnovém výzkumu STEM zaznamenal zvýšení optimismu české veřejnosti ve výhledech na budoucnost české ekonomiky. Patrná je rovněž příznivá změna v hodnocení současné životní úrovně vlastní domácnosti. V porovnání s průzkumu STEM uskutečněným přesně před rokem je nyní podíl lidí hodnotících situaci své domácnosti jako dobrou vyšší o 11 procentních bodů. Je to historické maximum v unikátní dvacetileté časové řadě STEM od roku 1994.

Změny v pohledu na životní úroveň jsou patrné i v kombinaci s výhledy do budoucna. V porovnání s průzkumem před rokem se v populaci významně snížilo (o 9 %) zastoupení krajních skeptiků, kteří považovali životní úroveň své domácnosti za špatnou a ještě očekávali, že se dál bude zhoršovat. Naopak se zvýšil (o 10 %) podíl těch, kteří aktuálně považují svou životní úroveň za dobrou a předpokládají, že takovou zůstane i v dalších letech.

Životní úroveň své domácnosti za dobrou častěji považují lidé s vyšším vzděláním, podnikatelé, odborní pracovníci a lidé z domácností odhadujících svůj majetek částkou vyšší než jeden milion korun.

Je ovšem zajímavé sledovat, jak se hodnocení životní úrovně domácnosti změnilo v různých sociodemografických skupinách obyvatel. Změnu v pohledu na životní úroveň domácnosti častěji pozorujeme ve skupinách lidí, kteří jsou podle vlastního hodnocení častěji v nepříznivé finanční situaci. To například znamená, že ve skupině lidí se základním vzděláním se podíl těch, kteří si nyní myslí, že životní úroveň jejich domácnosti je dobrá, zvýšil výrazněji než například u vysokoškoláků, kde k žádné změně téměř nedošlo.

Témata:  lidé životní úroveň

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.