Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dojde Česku plyn? Stát se chystá na nejhorší

Dojde Česku plyn? Stát se chystá na nejhorší

Foto: Pixmac

Energetický regulační úřad chce zpřísnit systém bezpečnosti dodávek plynu. Zásobníky, které většinou patří společnosti RWE, nejsou totiž určeny pouze pro tuzemský trh. V případě zastavení dodávek plynu z Ruska může sloužit i okolním státům. Úřad proto chystá vyhlášku, která by měla zpřísnit kontroly dodávek plynu.

"RWE skladuje plyn také pro obchodníky, kteří ho mají určený třeba i pro Německo. Nemůžeme se tedy bavit o tom, že tyto zásobníky jsou určeny pouze pro české spotřebitele," uvedla v Otázkách Václava Moravce to řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

ERÚ v souvislosti s krizí na Ukrajině zahájil kontroly obchodníků, během kterých Úřad zjišťuje, zda jsou obchodníci připraveni na zimní období, pokud dojde k uzavření kohoutků plynovodů vedoucích přes Ukrajinu.

"Budeme to chtít zpřísnit tak, aby byli obchodníci více povinni zajišťovat bezpečnost dodávek zemního plynu i v období, kdy hrozí taková skutečnost, jako je krize na Ukrajině," podotkla Vitásková.

Evropská unie je v současnosti soběstačná pouze z jedné pětiny, co se plynu týče. Pokud by nastal nejčernější scénář a došlo k přerušení zásobovacích tras, byla by situace v zimě těžko řešitelná.

Ministr průmyslu Jan Mládek sice podotkl, že zásobníky plynu jsou plné, zastavení dodávek z Ruska by se ale dotklo prakticky všech evropských zemí.

Témata:  Česko zemní plyn

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy