Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život důchodců v Praze: Je na co si stěžovat?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Náměstkyně ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Jana Hanzlíková navštívila Středisko sociálních služeb v městské části Praha 1 a zhodnotila chod několika místních Domů s pečovatelskou službou. Jak dopadly?

Hanzlíkové dělala průvodkyni ředitelka příspěvkové organizace Helena Čelišová a přidal se také starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký, neboť tato městská část je zřizovatelem střediska.

„V rámci práce na Národním akčním plánu pro pozitivní stárnutí populace jsem se chtěla seznámit i se způsobem péče o seniory v Hlavním městě Praze. Přivítala jsem přístup zaměstnanců zdejšího střediska, které se snaží seniorům připravit přirozené prostředí, na které byli celý život zvyklý a zároveň jim poskytovat služby, které respektují jejich osobnost a potřeby," uvedla na webu ministerstva náměstkyně Jana Hanzlíková.

Prvním místem, kde se náměstkyně Jana Hanzlíková zastavila, byl podle MPSV Dům s pečovatelskou službou U Zlaté studně 1. Na Hradčanech, v blízkosti budov Parlamentu a těsně pod Pražským hradem. Zde by možná jen málokdo hledal zařízení poskytující sociální služby.

Právě zde ale našli pražští senioři prostor, kde jim je podle náměstkyně poskytována náležitá péče a podpora. Ve zdejším centru se snaží umožnit lidem v obtížné zdravotní a sociální situaci žít v důstojných podmínkách způsobem, který se nejvíce podobá způsobu, jímž žili doposud. Partnerský přístup, respektování osobnosti a vlastní vůle klientů, jsou hlavními principy, ze kterých se zde vychází.

Během pracovní akce stihla Hanzlíková navštívit také Dům s pečovatelskou službou Týnská 17, kde jako místo pro odpočinek a relaxaci seniorům poskytuje krásná zahrada v blízkosti Staroměstského náměstí a k dispozici jsou zde i služby denního stacionáře a tísňová péče.

Kauzu kolem domů s pečovatelskou službou nedávno řešila zejména ombudsmanka Anna Šabatová. Zamčení a připoutaní k lůžku, v prostředí, kde je cítit moč a výkaly, tak podle úřadu ombudsmanky totiž žijí senioři v některých ústavech, například v jihomoravském Kunštátě.

Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost v Kunštátě na Moravě je jedním z těch, které poskytují sociální služby bez registrace. Na takové ústavy se v sérii několika kontrol zaměřila Šabatová, obávala se totiž, že v některých centrech jsou senioři týráni.

"Byly tam cítit moč a exkrementy, třebaže personál prostory několikrát vystříkal osvěžovačem vzduchu," uvedl ve zprávě z prohlídky centra pro seniory zástupce ochránkyně práv Stanislav Křeček.

Dům s pečovatelskou službou mnohdy není zařízením sociálních služeb, ale jedná se o byty ve vlastnictví obce, o nichž také sama obec rozhoduje. To znamená, že přiděluje tyto byty na základě předem stanovených kritérií jednotlivým žadatelům o tento druh bydlení, s nimiž pak uzavírá běžnou nájemní smlouvu. Pro uzavírání smluv k bytům v domech s pečovatelskou službou nejsou stanovena žádná speciální pravidla, informuje resort.

Často lze pod tímto pojmem ale také myslet domov pro seniory, který, na rozdíl od domu s pečovatelskou službou, je jedním ze zařízení sociálních služeb. Základním principem pečovatelské služby je poskytování úkonů. Služba se poskytuje ve vymezeném čase. Prostřednictvím pečovatelské služby si klient smluvně sjednává vykonávání určitých úkonů péče o vlastní osobu a domácnost, nákupy, apod. Další možností je služba osobní asistence. Tato služba představuje čas, který klientovi asistentka/asistent věnuje.

Témata:  důchodci Praha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy