Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srovnání cen: Elektřina konečně zlevňuje. U koho nejvíc ušetříte?

Srovnání cen: Elektřina konečně zlevňuje. U koho nejvíc ušetříte?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

České domácnosti, které využívají elektřinu na svícení a napájení běžných spotřebičů, ušetří příští rok za energii až několik stovek korun. Ještě více si polepší ti, kteří na elektřinu i topí, jejich úspory by se mohly vyšplhat až na tisíce korun.

Z modelových výpočtů portálu s nabídkou srovnávacích kalkulaček vyplývá, že ceny za elektřinu proti letošnímu roku poklesnou a zároveň zůstane zachováno poměrně široké cenové rozpětí mezi jednotlivými dodavateli.

Srovnání cen z dosud vydaných ceníků elektřiny

Pro náš příklad si vezmeme domácnost, jejíž roční spotřeba elektřiny je 2 200 kWh. Distribuční sazba D02d (nejběžnější, kterou české domácnosti užívají). Výše jističe 3 x 25 A. Domácnost, která elektřinou svítí a napájí běžné spotřebiče (tj. nikoli ohřev vody nebo vytápění elektřinou).

Dodavatel (produkt) a celková cena za rok vč. DPH 21 %

ČEZ (Comfort)12 965 Kč

Elimon (E-tarif)12 525 Kč

RWE (Optimal)12 499 Kč

Global Energy (GE FIX 24)12 496 Kč

EP Energy Trading (Jistota)12 463 Kč

Fosfa (Elektřina)12 056 Kč

Zatím nejlevnější nabídku připravila společnost Fosfa. Tarif „Elektřina" u ní lze u obvyklé spotřeby 2,2 MWh pořídit za 12 056 Kč ročně. V tomto roce se přitom ceny pro stejnou spotřebu u dodavatelů energie pohybovaly mezi 13 026 - 14 610 Kč. Do ceníku se zatím nepromítla nová cena distribuce, která bude známa na konci listopadu. Energetický regulační úřad však již dříve avizoval, že tato nezanedbatelná složka ceny elektřiny by měla rovněž klesnout, a to v průměru o 5 procent.

"Úspora, kterou v příštím roce domácnosti pocítí díky měnícím se ceníkům, nemusí být konečná. Další stovky korun lze ušetřit přechodem k některému z alternativních dodavatelů," zakočnil Michal Hardyn.

Témata:  energetika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy