Kupujete pozemek? Pak velký pozor na tyto věci

Základem kvalitního bydlení v rodinném domě je dobrý pozemek. Protože se nejedná o zrovna levnou záležitost, ale o dlouhodobou a finančně náročnou investici, měli byste jeho výběru věnovat velkou pozornost a dostatek času. Při koupi každého pozemku si musíme dávat pozor zejména na to, zda je určený pro stavbu, zda je možné plánovaný dům napojit na sítě, jestli je zajištěna přístupová cesta na pozemek, zda je prodávající majitelem nebo existuje více spolumajitelů.

660
reklama

Klíčová je lokalita

Kvalitu i cenu pozemku ovlivňuje samozřejmě lokalita. Je dobré si předem ujasnit, zda chcete stavět na venkově nebo ve městě, ujasnit si rovněž, jaká by měla být vzdálenost do nejbližšího města, abyste nemuseli dojíždět třeba hodinu. Počítejte s tím, že cena na venkově je nižší než pozemek ve městě.

Jak zjistit, zda je pozemek stavebním?

Nejdříve kontaktujte příslušný úřad, například obecní, kde si nechte zjistit z územního a regulačního plánu, zda na daném pozemku lze stavět, jaká je maximální zastavěná plocha a zda lze plánovaný dům, například z hlediska velikosti či tvaru střechy, postavit.

Napojení na inženýrské sítě

Ať už upřednostníte bydlení na venkově či ve městě, pozemek by měl mít napojení na inženýrské sítě – přípojku vody, kanalizace, plynu a elektřiny. Nejlepší by bylo najít si pozemek, který už tohle všechno má. Informace o možnosti napojení na současné sítě získáte na obecním, případně městském úřadě. Pokud chcete mít jistotu, že nebudete ničím limitovaní, kontaktujte jednotlivé vlastníky sítí. Může se stát, že například elektrorozvodné závody nepovolí vámi požadovaný příkon kvůli nedostatečné kapacity sítě v dané lokalitě.

Věcné břemeno

Zjistěte si, kdo je vlastníkem nemovitosti, zda není vlastníků více, případně zda na nemovitosti neváznou věcná břemena. Věcné břemeno může být sjednáno jak ve prospěch soukromé osoby (část pozemku může například kvůli věcnému břemenu využívat jako přístupovou cestu ke svému pozemku), tak ve prospěch státu, obce či právnických osob. Pod pozemkem může vést například kanalizační řad, ke kterému potřebuje mít provozovatel přístup v případě havárie.

Údaje o vlastnících kupovaného pozemku či sousedních pozemcích se najdou ve výpisu z katastru nemovitostí (listu vlastnictví).

Přístupová cesta

Je důležité zjistit, zda je příjezd na pozemek z obecní komunikace, nebo zda vede přes soukromý pozemek. Pokud zjistíte z katastrální mapy, že pozemek je přístupný pouze přes cizí pozemek, musíte si s majitelem vyjednat průjezdnost formou například věcného břemene jízdy a chůze k vašemu budoucímu pozemku, případně tuto cestu odkupte, nebo se stanete spoluvlastníky.

Dopravní dostupnost a občanská vybavenost

Důležitým kritériem při výběru pozemku je i dopravní dostupnost, tedy napojení na hlavní cesty, dálnici, železniční a městskou dopravu. Je to důležité i proto, že budete třeba denně dojíždět do práce, děti do školy. Ideální je, pokud je v blízkosti obchod, školka, škola, úřady, lékař.

Dostatečná vzdálenost od vedení vysokého napětí, vodního toku

Zjistěte si, zda se pozemek nachází v dostatečné vzdálenosti od drátů vysokého napětí, elektrifikované železniční tratě, břehů rybníka apod. Právní normy totiž upravují ochranné zóny v okolí takových zařízení, ve kterých není možné stavět. Podobně je to s pozemky v okolí řek. Určitě se přesvědčte, zda se pozemek nenachází v záplavové zóně. Ve vysoce ohrožených oblastech se stavět nesmí a i na pozemcích nepřímo ohrožených velkou vodou můžete mít problém s pojištěním nemovitosti. Informace o tom, zda se nemovitost nenachází v záplavové zóně, naleznete na stránkách České asociace pojišťoven (www.cap.cz).

Témata: bydlení | pozemky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky