Těžký život v Česku: Při enormní drahotě si Češi vydělají v průměru 24 953 korun

V druhém čtvrtletí letošního roku se zvýšila průměrná mzda Čechů na 24 953 korun, bereme tedy o 297 korun ( 1,2 procenta) více než vloni ve stejnou dobou. Pokud se však podíváme na vývoj cen v obchodech, kde rostly ceny v průměru o 1,5 procenta, je jasné, že jsme si celkově opět o něco pohoršili.

660
reklama

Reálně klesl průměrný plat Čechů za posledních 12 měsíců o 0,3 procenta. Nedá se však říct, že by zaměstnavatelé na svých pracovnících výrazně šetřili. Zatímco počet zaměstnanců se proti loňsku snížil o 1,2 procenta, firmy a stát odeslaly na jejich účty stejné množství peněz jako vloni.

Pokud se bavíme o průměrné mzdě, která nyní dosahuje takřka 25 tisíc korun, musíme si připomenout, že na ni nedosáhne ani zdaleka polovina lidí pracujících v Česku. Průměr totiž zkreslují vysokopříjmové skupiny obyvatel. Přesnějším ukazatelem by proto mohl být medián, tedy hodnota platu lidí uprostřed mzdového pásma. Ten činí 20 944 korun.

„Napjatá ekonomická situace a nejistý vývoj trhu práce zatím výraznějšímu zvyšování mezd nepřejí. Hromadná, někdy až panická, opatření jsou však nahrazována velmi selektivními kroky, kdy si firmy spočítají, který pracovník je pro ně klíčový, a tomu se nebojí přidat," říká analytik společnosti PwC Libor Stodola.

Při pohledu na rozdíl vývoje mezd v podnikatelské a nepodnikatelské sféře je zjevné, že o něco těžší časy zažívají podnikatelé. Těm vzrostla mzda v průměru o 1,1 procenta (reálné -0,4 procenta), zatímco nepodnikatelům se zvýšily platy až o 1,9 procenta (+0,4 procenta).

V soukromé sféře vzrostou letos podle Stodoly mzdy o přibližně 2,5 procenta, což by při stávajících očekáváních inflace mělo znamenat zhruba jednoprocentní reálné přilepšení. „Nejvíce by se mělo letos přidávat ve farmacii a některých dalších odvětvích průmyslu. Tradičně štědré bývají i finanční instituce. Letos to však bude jen na úrovni průměru. Nejméně štědré očekáváme letos odvětví dopravy a logistiky," zakončil analytik.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky