Na co si někteří Češi berou úvěr? Tomu byste nevěřili

Ačkoli většina lidí sahá po úvěru ve chvíli, kdy si chtějí pořídit bydlení, rekonstruovat nemovitost či pořídit si auto, najdou se i tací, kteří pomocí úvěru financují například nákup psa nebo koně. Kromě pořízení zvířete lidé využívají finanční prostředky z úvěru i k zaplacení léčby nemocných zvířat, uvádějí statistiky úvěrové společnosti Cetelem.

660
reklama

„Díky úvěru jsem mohla odkoupit zraněného závodního koně a zaplatil mu léčbu," uvedla jedna z klientek. Další se svěřila, že peníze si půjčila na operaci psa, aby mohl opět běhat a nehrozilo mu ochrnutí.

Někteří klienti dokonce použijí získané finanční prostředky na vlastní operaci. Zde jednoznačně vítězí vylepšování poprsí, nebo i další „vylepšovací" zákroky. Ovšem úvěry si lidé berou i na potřebnější chirurgické zákroky, většinou operaci očí. Úvěr pomáhá lidem také rozjet vlastní podnikání, například soukromou školku, fotostudio, taneční studio, či otevření retro hudebního klubu.

Ze statistických dat vyplývá, že nejvíce půjček putuje do největších regionů v republice, tedy do Moravskoslezského, Středočeského a Ústeckého kraje. Naopak nejmenší dluhy svých obyvatel mají na Karlovarsku, Vysočině a na Zlínsku.

Z hlediska průměrného dluhu na občana si nejlépe stojí obyvatelé Plzně, kde na průměrného dlužníka připadá 64 109 nesplacených korun. Dobře si stojí rovněž lidé z Hradce Králové. Naopak nejvýrazněji jsou z tohoto pohledu zadlužení lidé z Liberecka (81 703 korun) a Jihočeského kraje. Celorepublikový průměr se pohybuje na úrovni 75 378 korun.

Témata: půjčky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky