Fiasko druhého pilíře graduje! V červenci vzniklo rekordně málo smluv

Druhý pilíř důchodového systému sice slíbila ČSSD zrušit, možná ale s tím nebude mít moc práce. Fiasko v podobě minima klientů nadále pokračuje, o čemž informuje ČTK. Očekávaný půl milion klientů se penzijní společnosti asi nikdy nedočkají.

660
reklama

Od ledna do druhého pilíře moc lidí nevstupovalo. Každý měsíc to ale bylo v řádech několika tisíců. Jenže v červenci podle ČTK přibylo pouze 1654 smluv. Dohromady tak v druhém pilíři spoří 80 130 lidí.

Penzijní společnosti přitom očekávaly, že do poloviny tohoto roku bude takto spořit minimálně půl milionu lidí. Že se tak nestane, bylo jasné již na jaře. Penzijní společnosti se nicméně stále dušují, že ani malý počet klientů není problém a rozhodně nebudou své fondy rušit.

Nedávno ale vyšel najevo první zádrhel. Fondy se musí kvůli nízkému počtu klientů a tedy i kapitálu zaměřovat na konzervativní typ investicí. To znamená nižší zisky i pro ty, co si vybrali při vstupu do systému agresivní typ investování. Tato situace může trvat několik měsíců, ale i let.

ČSSD přitom slíbila, že jestli se dostane k moci, tak druhý pilíř zruší. Možná ale banky z pilíře vycouvají samy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky