Míra inflace v červenci vzrostla meziměsíčně o 0,3 %

Podle Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny vzrostly meziměsíčně v červenci o 0,3 %. Meziročně vzrostl index spotřebitelských cen o 1,7 %. Meziměsíční nárůst cen byl jako již tradičně touto dobou ovlivněn zvýšením sezónních cen dovolených.

660
reklama

K meziměsíčnímu nárůstu cen došlo u piva o 2,3 %, lihovin o 1,3 % a nealkoholických nápojů o 1,7 %. Výrazně se naopak snížily ceny zeleniny o 15,7 %, oděvů o 2,9 % a obuvi o 4,2 %. Na meziroční bázi naopak výrazně vzrostly ceny potravin a bydlení. Domácí obyvatelstvo tak z tohoto důvodu vnímá inflaci na daleko vyšší úrovni, než oficiálně zveřejňuje Český statistický úřad.


Míra inflace se drží poměrně stabilně pod hodnotou 2 % na meziroční bázi a toto tempo lze očekávat i po zbytek roku. Výraznější nárůst cen lze předpokládat v příštím roce a to především z důvodu změn v daňové oblasti. Díky plánovanému zvýšení dolní sazby DPH na 14 % je možné očekávat, že se celková inflace dostane k 3 % hranici. Česká národní banka však zaměřuje svoji pozornost na měnověpolitickou inflaci, která abstrahuje od daňových změn. Ta se by se měla pohybovat na úrovni 2% inflačního cíle. Inflační rizika jsou nízká a expanzivní měnová politika centrální banky by mohla pokračovat nejen do konce roku, ale i na začátku roku příštího.

Autor je analytikem společnosti Akcenta

Témata: inflace

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky