Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak ušetřit přes léto za energie: Máme pro vás 5 tipů

Jak ušetřit přes léto za energie: Máme pro vás 5 tipů

Foto: Home Credit

Pokud si myslíte, že už nyní utratíte během nejteplejších měsíců za energie minimum a už není moc kde šetřit, možná vás inspiruje následující pětice rad. Podívejte se, jak i v horkých letních dnech snížit výdaje za energie a zefektivnit tak provoz celé domácnosti.

1. Efektivnější provoz klimatizace

Klimatizace a její používání nemusí být za každou cenu energeticky náročné. Pro maximální účinek za minimální cenu je však nutné důkladně zavírat okna, aby do místnosti nepronikal bez přestání teplý vzduch, kvůli čemuž musí klimatizace nepřetržitě chladit. Vhodné je také zatahovat například žaluzie před slunečním zářením, které nepříznivě ovlivňuje teplotu vzduchu v místnosti. Teplotu klimatizace nastavte nejlépe v rozmezí 23 až 27 °C. Myslete na to, že rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou by neměl přesáhnout rozdíl 8 °C, jinak snadno hrozí zdravotní potíže. Zařízení také pravidelně čistěte a nezapomeňte jej vypínat, když odcházíte.

2. Solární ohřev vody

Solární systém na ohřev vody může značně snížit výdaje na výrobu tepelné energie, kterou jinak potřebujete na výrobu teplé vody v domácnosti. Solární systém přitom využívá sluneční energii a přeměňuje ji na tepelnou. „Pomocí solárního systému se dá ušetřit až 60 až 80 procent výdajů za elektřinu, záleží na modelu a typu solárního zařízení," tvrdí Koutný z portálu Snižujeme.cz.

3. Nechte odpočinout sušičku, zapojte sluníčko

Zkuste alespoň v létě využít sluníčka a pověste prádlo na balkon či zahradu. Nejenom, že se příjemně protáhnete, ale posbíráte kromě prádla také vitamíny a příjemnou letní atmosféru pro sebe.

4. Využijte dešťovou vodu

Na činnosti, jako je zalévání záhonků nebo splachování na WC, nemusíme především na chatách nutně plýtvat pitnou vodou. Můžeme jednoduše použít dešťovou vodu, která je v některých ohledech dokonce lepší než voda pitná – ta totiž obsahuje chlór, který rostlinám příliš neprospívá. Dešťová voda se dokonce doporučuje používat při praní prádla, protože je měkká a rozpouští lépe prací prášek. Navíc se pak v pračce neusazuje tolik vodního kamene. Dešťovka má ale mnoho dalších způsobů využití podle potřeby, například na mytí auta či úklid domu.

5. Udělejte si systém v mražení ovoce a zeleniny

Dáváte část vypěstované úrody ze zahrádky do mrazáku? Udělejte si v mrazničce systém například po šuplících a usnadněte si práci při následném hledání. Potraviny najdete o dost rychleji a ušetříte tak za energii. „Pravidelně také odstraňujte námrazu mrazáku, která působí jako izolace, snižuje chladicí výkon a zbytečně zvyšuje spotřebu energie až o 70 procent," radí energetický odborník ze Snižujeme.cz Martin Koutný.

Témata:  energetika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy