Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blízko Romů nechce nikdo bydlet, trh s nemovitostmi se mnohde zastavil

Dvouprocentní pokles cen zaznamenaly v letošním prvním pololetí rodinné domy a tradičně novostavby. Naopak o čtyři procenta zdražily oblíbené startovací byty a o dvě procenta rekreační nemovitosti. Vyplývá to z nejnovější statistiky společnosti ERA Reality.

Podle expertů je zřejmé, že realitní bublina nadhodnocených nemovitostí splaskla. Jinak stabilní český trh s realitami výrazně ovlivňují pouze negativní události v regionech. To jsou například povodně a rasové nepokoje na severu Čech, které prodeje realit v postižených lokalitách téměř zastavily.

„Ceny se v prvním pololetí snižovaly u nemovitostí, které byly pořád nabízeny za nereálně vysoké částky. Předražených domů a bytů, převážně v developerských projektech, které ještě v loňském roce výrazně překračovaly tržní ceny, rychle ubývá," připustil Tomáš Kučera, marketingový ředitel ERA Reality.

V malé míře poklesly ceny také u starších rodinných domů, které vyžadují dodatečné investice. „Dvouprocentní snížení cen ovlivnili především bohatí kupující, kteří si v době převisu nabídky nad poptávkou mohou diktovat podmínky. Současný český trh je trhem boháčů," prohlásil Tomáš Kučera.

Nejvíce lidé ale požadují malé startovací byty. Jejich pořizovací ceny však vzrostly meziročně o čtyři procenta. Kupující lákají relativně nízkou cílovou částkou, jejíž dosažení s podporou bank není pro mnohé nijak složité, a následně nízkými provozními náklady.

„K největším výkyvům v cenách nemovitostí a poptávce po nich došlo v lokalitách, kde udeřily ničivé povodně. Místa, která velká voda zasáhla opakovaně, postihl až 90procentní propad cen nemovitostí. To je skutečně velmi smutný a specifický vývoj v meziročním srovnání," zmínil Tomáš Kučera nedávné události. „K dalšímu cenovému poklesu až o desítky procent pak došlo v lokalitách, kde probíhaly nepokoje s rasovým podtextem, například na severu Čech. V obou případech došlo k realitnímu šoku, kdy se prodej nemovitostí v podstatě zastavil," dodal.

Témata:  nemovitosti Romové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy