Maso, sýr, mléko. To je jen malý výčet potravin, které rychle podléhají zkáze, a proto bychom je také měli včas spotřebovat. Co však s nimi, pokud mají prošlou dobu použitelnosti, nebo nevypadají vábně? Jisté je, že ne všechny musejí hned putovat do koše. Podívejte se, které to jsou!
Doba, do které se má výrobek spotřebovat, bývá označována dvěma způsoby. Buď je na obalu uvedeno datum použitelnosti, nebo Datum minimální trvanlivosti. Jenže mezi těmito daty je značný rozdíl.
Datum použitelnosti se uvádí slovy "Spotřebujte do...". Datum se uvádí v předepsaném pořadí - den, měsíc a rok. Představuje nejzazší dobu, do které se výrobek musí spotřebovat. Pokud je potravina označena dobou použitelnosti, musí výrobce na obal doplnit i údaje o podmínkách skladování.
Doba použitelnosti se používá pro potraviny, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány. Jde například o jogurty a jiné mléčné výrobky, ryby, chlazenou drůbež, výrobky studené kuchyně a podobně.
Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy "Minimální trvanlivost do…" a opět následuje uvedení dne, měsíce a roku. Pokud je toto datum kratší než tři měsíce, nemusí být na obale uveden rok. Pokud je delší, ale nepřesahuje 18 měsíců, nemusí být na obale uveden den. A konečně pokud je toto datum delší než 18 měsíců, nemusí být uveden den ani měsíc. Stačí uvést jen rok.
SLANÉ ZNAMENÁ BEZPEČNÉ
Obecně platí, že potraviny, které jsou hodně slané (např. okurky v solném nálevu), sladké (med či marmeláda), kvašené (kysané zelí) nebo suché (sušenky), nepředstavují po uplynutí data použitelnosti téměř žádné riziko.
Jak to? Odpověď je prostá. Aby potraviny byly nezávadné, je potřeba pozabíjet bakterie. A toho lze dosáhnout pěti způsoby konzervace.
Zaprvé, potraviny můžeme konzervovat v kyselých nálevech – k tomu je nejlepší ocet, který se používá hlavně ke konzervaci zeleniny. Třeba naložené okurky můžeme jíst ještě dlouho po uplynutí data použitelnosti.
Dalším velmi účinným způsobem konzervace potravin je použití většího množství cukru. Velmi sladké potraviny, jako je ovocný koláč nebo karamel, proto vydrží ještě dlouho po uplynutí data použitelnosti. Pět tisíc let starý med, který nedávno objevili v Egyptě, byl koneckonců také poživatelný a vůči našemu zdraví naprosto neškodný.
Třetí možností je fermentace, neboli kvašení. Toho využívají třeba výrobci kvašeného zelí, kteří k tomu používají bakterie mléčného kvašení. Kvašení tak představuje další účinný způsob, jak zabránit zkažení potravin.
Kvalitu jídla lze uchovat i po době použitelnosti také nasolováním a sušením. To se týká hlavně masa a ryb. Například pravý italský salám (nikoliv salámy napouštěné kvůli váze vodou, které nám leckdy nabízejí v supermarketech) vám vydrží i celý rok. Postupně se vysušuje, ale pořád chutná dobře. A hlavně – nic se vám po jeho konzumaci nestane. Podobně je na tom třeba lovecký salám, který můžeme mít zavěšený ve spíži řadu měsíců.
Poslední a přitom nejsnazší možností je důkladná tepelná úprava jídla. Tím zničíte drtivou většinu bakterií, které zkrátka nedokáží přežít extrémně vysoké teploty. Třeba maso, které působením vzduchu ztmavlo, nemusíte vyhazovat. Stačí jej zpracovat při vysoké teplotě a mělo by být naprosto v pořádku. Rozhodně ho však nejezte, pokud má prošlé datum použitelnosti!
A ještě malé varování: omytím masa pod studenou tekoucí vodou se rozhodně nezbavíte bakterií, které v něm jsou. Navzdory všeobecnému přesvědčení tím naopak můžete bakterie přenést i na kuchyňský dřez, linku nebo oblečení.
ZKYSLÉ MLÉKO? DELIKATESA!
Doba použitelnosti se používá pro čerstvé potraviny, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány. Určitě bychom se jí měli řídit, především pokud jde o masné výrobky. Jsou ale případy, kdy tuto dobu můžeme do určité míry ignorovat.
Jedním z nich je třeba tvrdý sýr čedar. I když se na jeho povrchu objeví plíseň, můžeme ji odříznout a sýr zkonzumovat. To samé platí i pro chléb. Netýká se to ale už ovšem měkkých sýrů typu brie nebo camembert.
Překvapivé je, že nápis „spotřebujte do…“ nás nemusí příliš trápit u vajíček. Použít je totiž můžeme i po době použitelnosti do piškotových buchet a bublanin, nebo je uvařit natvrdo a dát do salátu. Už bychom je ale neměli jíst míchaná a vařená naměkko.
A co se zkyslým mlékem? Skvěle se hodí na palačinky! Když totiž mléko povaříte, zabijete všechny škodlivé baterie, které v něm byly. Rozhodně ho proto nevyhazujte!
Témata: potraviny
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22