Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bez práce je přes půl milionu Čechů, vyhlídky jsou zlé

Nezaměstnanost v České republice se během května snížila o 0,2procentního bodu na 7,5 procenta, celkový počet uchazečů o práci přitom klesl o 3,1 procenta na 547 463 lidí. Zároveň vzrostl počet volných pracovních míst na více než 42 tisíc pozic (+7,2 procenta).

"Pokles nezaměstnanosti byl očekávaný, protože v jarních měsících se zvyšuje nabídka sezonních prací v zemědělství, stavebnictví i v některých službách. Firmy rovněž nabírají zpět své zaměstnance, které operativně před koncem roku posílají na úřady práce, aby je s nástupem jara opět nabraly," komentoval aktuální vývoj analytik ČSOB Petr Dufek.

Největší meziroční pokles nezaměstnanosti se zaznamenal na Jesenicku a Pelhřimovsku (shodně o 10,4 procenta), výrazného zlepšení se však dočkali také lidé z Jindřichova Hradce, Svitav, Znojma nebo Prachatic. Vůbec nejnižší podíl nezaměstnaných je tradičně v okresech Praha-východ a Praha-západ (3,9 procenta), následuje Praha hlavní město, Mladá Boleslav a Pelhřimov (shodně 4,6 procenta) a Plzeň-jih s Benešovskem.

Podporu v nezaměstnanosti koncem května pobíralo 114 585 obyvatel, tedy vice než každý pátý uchazeč o práci.

Pokles nezaměstnanosti nás podle ekonoma Dufka čeká i v dalším měsíci. V létě se však situace na trhu již stabilizuje a na podzim se počty lidí bez práce začnou jako tradičně znovu navyšovat. "Recese trvá již půldruhého roku a nezaměstnanost tento nepříznivý trend ekonomiky kopíruje. Vzhledem k tomu, že ode dna se ekonomika ještě zřejmě neodrazila, musíme si na skutečnou změnu situace na trhu práce k lepšímu ještě počkat. Minimálně do příštího roku," zakončil Petr Dufek.

Témata:  nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy