Bez práce je přes půl milionu Čechů, vyhlídky jsou zlé

Nezaměstnanost v České republice se během května snížila o 0,2procentního bodu na 7,5 procenta, celkový počet uchazečů o práci přitom klesl o 3,1 procenta na 547 463 lidí. Zároveň vzrostl počet volných pracovních míst na více než 42 tisíc pozic (+7,2 procenta).

reklama

"Pokles nezaměstnanosti byl očekávaný, protože v jarních měsících se zvyšuje nabídka sezonních prací v zemědělství, stavebnictví i v některých službách. Firmy rovněž nabírají zpět své zaměstnance, které operativně před koncem roku posílají na úřady práce, aby je s nástupem jara opět nabraly," komentoval aktuální vývoj analytik ČSOB Petr Dufek.

Největší meziroční pokles nezaměstnanosti se zaznamenal na Jesenicku a Pelhřimovsku (shodně o 10,4 procenta), výrazného zlepšení se však dočkali také lidé z Jindřichova Hradce, Svitav, Znojma nebo Prachatic. Vůbec nejnižší podíl nezaměstnaných je tradičně v okresech Praha-východ a Praha-západ (3,9 procenta), následuje Praha hlavní město, Mladá Boleslav a Pelhřimov (shodně 4,6 procenta) a Plzeň-jih s Benešovskem.

Podporu v nezaměstnanosti koncem května pobíralo 114 585 obyvatel, tedy vice než každý pátý uchazeč o práci.

Pokles nezaměstnanosti nás podle ekonoma Dufka čeká i v dalším měsíci. V létě se však situace na trhu již stabilizuje a na podzim se počty lidí bez práce začnou jako tradičně znovu navyšovat. "Recese trvá již půldruhého roku a nezaměstnanost tento nepříznivý trend ekonomiky kopíruje. Vzhledem k tomu, že ode dna se ekonomika ještě zřejmě neodrazila, musíme si na skutečnou změnu situace na trhu práce k lepšímu ještě počkat. Minimálně do příštího roku," zakončil Petr Dufek.

Témata: nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky