Pozor na levný plyn! Energetičtí giganti jsou i po slevách dražší

Zlevňují a zlevňují a přece jsou stále dražší. Malým dodavatelům plynu se totiž daří i přes slevy dominantních firem držet cenu ještě níže.

reklama

Mezi energetickými firmami zuří boj o zákazníky, velcí dodavatelé přitom na dění na trhu nezvládají dostatečně pružně reagovat a jejich nabídky i po nedávno ohlášených slevách nepatří přes všechnu jejich snahu je tak prezentovat mezi nejlevnější. Menší a střední dodavatelé totiž dlouhodobě drží nižší ceny.

"Je to zejména z důvodu zcela odlišné firemní politiky. Velké firmy mají větší zásoby zemního plynu, který by tak nyní pravděpodobně museli nabízet i pod cenou, za kterou jej nakoupili. Menší dodavatelé si mohou dovolit nižší cenu z důvodu, že nakupují plyn nejen na burze, ale často využívají i jiných zdrojů a pružněji tak reagují na současnou nabídku trhu. Fixní náklady menších společností jsou nižší, což se projevuje i na celkové výsledné ceně za plyn," popisuje Tomáš Suchý.

Při výběru dodavatele Suchý radí kromě ceny zohlednit i některá další kritéria. Nejlevnější totiž nutně neznamená i nejvýhodnější nabídku. U menších dodavatelů totiž nemusí být tak jistá cenová politika.

„Může se tak stát, že dojde k hromadnému snížení cen po konci topné sezóny a na jejím začátku se ceny mohou zvýšit. Dále je třeba dát pozor, zda smlouvu nepodepisujeme na dobu určitou například 2 roky nebo 10 let, po kterou bude velmi těžké od smlouvy odstoupit," upřesnil Suchý.

Navíc u středních a větších dodavatelů jsou často v ceně zahrnuty i různé asistenční služby, jako je například oprava plynového kotle do 24hodin či zámečnické služby zdarma. Vybírat bychom si tedy měli takového dodavatele, u kterého je dobrý poměr ceny, stability zázemí a doplňkových služeb.

Témata: zemní plyn

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky