Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi v cizině: Kde jsme za krále a kde za chuďase?

Zvažujete letní dovolenou u moře či turistiku po zahraničních horách? Statistiky vývoje cen a oblíbenosti jednotlivých destinací, které rovněž poukázaly na rostoucí zájem Čechů o zahraniční dovolenou, zveřejnila ve středu cestovní kancelář EximTours a UniCredit Bank.

Z provedeného šetření vzešly jako nejvýhodnější země pro zahraniční dovolenou Bulharsko a Maďarsko, kde si Češi za 1000 korun nakoupí zhruba o třetinu, respektive o pětinu více než doma. Proti tomu výrazný cenový rozdíl směrem nahoru zaznamenáváme spolu s cestou na západ, kde vyjde dovolená zhruba o třetinu dráž.

V průměru je přitom možné říci, že náklady na delší dovolenou v zahraničí aktuálně vyjdou o devět procent dráž než tuzemský pobyt. Pokud se však zaměříme na kratší pobyty do dvou týdnů, tedy budeme vycházet z toho, že lidé utrácí hlavně za restaurace a spotřební zboží, pak se dovolená v cizině prodraží proti Česku až o 23 procent.

"V roce 2012 uskutečnili Češi o tři procenta více delších zahraničních cest, a to krizi navzdory. Přesto je znát, že si Češi hlídali peněženky. Pro svou dovolenou častěji volili levnější destinace, ať už z hlediska ceny dovolené samotné, nebo z hlediska cen za zboží a služby v dané zemi," říká k tématu hlavní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Dodal, že smutným faktem je, že kupní síla Čechů vůbec poprvé od roku 2009 klesla, za stejné peníze jsme tak byli schopni koupit o pět procent méně.

Současná ekonomická situace přitom nejvíce nahrála do karet Bulharsku, které zaznamenalo nejvyšší přírůstek českých turistů, a to i v absolutních číslech. "Černomořské pláže však kromě nízké ceny bodují v poslední době také rostoucí kvalitou služeb," doplnil Pavel Sobíšek.

Podle statistik cestovní kanceláře Exim Tours však zůstává jasnou jedničkou českých rodin Chorvatsko. Zde tráví alespoň část své dovolené každý 13. Čech. Pomyslnou stříbrnou příčku obsadilo sousední Slovensko, následované Itálií. Do obou zemí zamířilo více než půl milionu Čechů.

Dovolenou za příjemnou cenu, které se Češi odmítají vzdát, je stále možné pořídit i v Egyptě, který již brzy smaže ztráty z předchozích let způsobené zklidňující se nejistou politickou situací v zemi. "Egypt je sice možné považovat za relativně levnou zahraniční destinaci, ale pozor, jen za předpokladu, že se naučíte smlouvat na tržištích," uvedl marketingový ředitel a tiskový mluvčí Exim Tours Stanislav Zíma.

Svoje místo na výsluní si však v oblíbenosti Čechů jistě najde rovněž Turecká riviéra. "Zde příznivý poměr cen sice nyní kazí vysoká inflace, ale rostoucí úroveň služeb a stabilní politická situace jsou hlavními důvody, proč tato země stoupá v žebříčku oblíbenosti mezi českými turisty," doplnil analytik Sobíšek.

UniCredit Bank rovněž poskytla statistiku zemí, v kterých lidé nejčastěji vybírají z bankomatu a v kterých naopak preferují bezhotovostní platby. Z tohoto pohledu šetření ukázalo, že Češi vloni platili debetními kartami v téměř 180 zemích světa.

"V loňském roce naši klienti uskutečnili nejvíce bezhotovostních transakcí ve Velké Británii, USA a Německu. Mezi nejčastější destinaci, kde lidé naopak vybírali z bankomatů, patří tradičně Německo, kam hodně klientů směřuje za nákupy kvalitního oblečení a potravin. Pomyslnou druhou příčku získalo Rusko, a to především díky tomu, že je zde stále upřednostňován hotovostní platební styk před používáním platebních karet," zakončil Leoš Pokorný, manažer kartového oddělení UniCredit Bank.

Témata:  dovolená Peníze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy