Češi vzali Kalouskovy dluhopisy útokem. Opravdu se vyplatí?

Státní dluhopisy si mohou lidé objednávat teprve dva dny a vzali je doslova útokem. Nakoupili jich totiž už za 8 miliard korun. Zájem je rekordní, přestože výnosy z nich Kalousek a spol. zdaní 15%.

reklama

Dluhopisy vydává ministerstvo financí od pondělí, tedy od 13. května, a posledním dnem, kdy si lidé budou moci dluhopisy objednat, je 31. května. Ministerstvo však upozorňuje, že prodej může skončit i dřív pro velký zájem. "Ke dni 14. 5. (12:00) evidujeme objednávky spořicích státních dluhopisů v hodnotě cca 7,5 mld. Kč," chlubilo se ministerstvo na svém facebookovém profilu. Zájem lidí neupadl ani poté, kdy lidé budou muset z výnosu z dluhopisů platit daň 15%.

To, že lidé vzali dluhopisy útokem svědčí i fakt, že loni za stejný časový útok jich objednali o polovinu méně - za 3,8 miliardy korun. Ale stále je to méně než při podzimní emisi, tam za den a půl lidé koupili dluhopisy za více než 8 miliard korun.

Ministerstvo nabízí celkem pět druhů dluhopisů - 1,5letý diskontovaný, 3letý prémiový, 5letý kupónový, 5letý reinvestiční a 7letý proti-inflační. V následující tabulce naleznete, jaké jsou procentní sazby dluhopisů. Jen u proti-inflačního je bude zveřejňovat ministerstvo průběžně, výnos bude platit na půl roku. Například pro období od 12. června do 12. prosince bude výnos zveřejněn v průběhu listopadu.

Ministerstvo financí si od vydání dluhopisů slibuje, že do státní kasy tak získá alespoň 10 miliard korun. Už ale po dvou dnech, kdy si lidé mohou dluhopisy objednat, je jasné, že se mu to splní. Při minulé emisi, v prosinci 2012, stát vydělal 30 miliard korun, před rokem na jaře 15 miliard. Vůbec první státní dluhopisy ministerstvo emitovalo na podzim 2011 a lidé si jich nakoupili za více než 20 miliard korun.

Dluhopisy si mohou objednat Češi i cizinci, stejně jako občanská sdružení, nadace, nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskovky, kraje, města, ale i například veřejné vysoké školy. Objednat si je můžete na pobočkách České pošty, České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T Banky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky