Časopis dTest odhalil v českých obchodech přítomnost plísní v pivech 33 různých značek Vypití pouhého litru piva s nejvyšším naměřeným obsahem mykotoxinů může způsobit zdravotní obtíže, uvedl v úterý Václav Beneš manažer testování z časopisu dTest.
Nejvíce mykotoxinů obsahovalo tmavé pivo Svijany - Svijanská kněžna s 5,2 % alkoholu. Litr uvedeného nápoje jich obsahoval 85 mikrogramů, což je množství překračující tolerovatelnou denní dávku.
„Denní přípustná dávka předmětného mykotoxinu se stanovuje velmi jednoduše. Na jeden kilogram hmotnosti jej může přijmout člověk jeden mikrogram. Vyšší dávky mykotoxinů se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností," vysvětluje Beneš. Negativní zdravotní důsledky příjmu mykotoxinů se ovšem projevují především při opakované konzumaci. Jejich dlouhodobé působení může vést až k oslabení imunity.
Test odhalil celkem pět výrobků, které obsahovaly vyšší podíl mykotoxinů. K překročení poloviny přípustné denní dávky stačí průměrnému jedinci vypít pouhý litr některého z nich. Řadila se k nim speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.
„Sdružení dTest podalo ke všem pěti uvedeným výrobkům podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která naše zjištění nyní prověřuje," doplňuje Beneš. Pivo je ovšem poněkud paradoxně potravinou, na níž se limity pro obsah mykotoxinů nevztahují.
Jedovaté látky přecházejí do piva z plesnivého ječmene pro výrobu sladu. V minulosti se předcházelo vzniku plísní střídáním pěstování nepříbuzných plodin, od čehož zemědělci v posledních letech ustupují. Podpora a dotace bioplynových stanic vede k rozšířenému pěstování kukuřice, která je považována za vůbec nejhorší předplodinu pro sladovnický ječmen.
Související
11. září 2024 12:17
5. října 2022 10:36
31. března 2021 9:14
16. listopadu 2020 10:35
20. května 2020 10:52
7. listopadu 2019 11:44