Počet lidí bez práce klesá, je v tom ovšem zádrhel

Nezaměstnanost v dubnu oproti březnu poklesla na 7,7 procenta, zaměstnání shání o 22 540 méně lidí. I tak je ale bez práce 565 228, což je oproti loňskému dubnu nárůst o 67 906 lidí, informovalo v pátek ministerstvo práce a sociálních věcí.

660
reklama

Mužů bez práce bylo v Česku 7,9 procenta, žen pak 7,5 procenta (271 827 příslušnic něžného pohlaví). "Dubnová data sice přinášejí pokles nezaměstnanosti, ten je ale dán výhradně zahájením sezónních prací," tvrdí analytik CitFin Jiří Šimek, podle kterého se výraznější zlepšení letos nedostaví.

Na úřadech práce je více než 34,3 tisíce absolventů škol a mladistvých, což je oproti loňskému roku o 7 824 více. Ve srovnání s březnem jde ale o snížení, tehdy hledalo práci o 1087 lidí více. Práci hledá také více než 62,4 tisíc zdravotně postižených osob.

"Navzdory vyšší míře nezaměstnanosti však firmy stále bojují s nedostatkem klíčových odborníků na trhu. Pokud je mají, měly by si je snažit udržet, neboť s blížícím se ekonomických oživením bude stále náročnější a dražší je získat," poznamenal Libor Stodola ze společnosti PricewaterhouseCoopers.

Nezaměstnaností nejvíce trpí okres Most, kde dosáhla až 13,6 procenta, pak Bruntál (13,1 procenta), Ústí nad Labem (12,1 procenta) a Jeseník (12,0 procenta). Naopak nejméně nezaměstnaných je v Praze-východ (3,3 procenta) a v Praze-západ (3,8 procenta), dobře je na tom i Praha, Mladá Boleslav a Plzeň-Jih (pod pět procent).

Podle metodiky, kterou používá Eurostat, dosáhla nezaměstnanost v ČR 7,3 procent, evropský průměr je 11,3 procenta.

Témata: nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky