Chcete volat ještě levněji? Vyzkoušeli jsme za vás u operátorů pár fíglů

Většina lidí, kteří vlastní mobilní telefon, to nejspíš zažila. Vyjednat nějakou slevu na některý z tarifů nebýval velký problém. Zkusili jsme tedy, o kolik budou operátoři ochotni zlevnit u nových neomezených tarifů. Jenže ejhle! Dřívější ochota je pryč a oni nesleví a nesleví.

660
reklama

Vyjednávání s operátorem o ceně tarifu probíhalo dříve tak trochu jako na perském tržišti. Stačilo se dovolávat toho, že je člověk věrný zákazník, že je konkurence levnější, nabízí lepší mix služeb či pohrozit odchodem, a stokoruny z ceny tarifu jen svištěly pryč. Po revoluci, kterou přinesla Telefónica O2 svým neomezeným tarifem, na což okamžitě reagovali i její konkurenti, se toho však zřejmě změnilo více než jen cenová hladina. Zkusili jsme totiž vyjednat slevu u největších operátorů právě na neomezené tarify. A jak jsme pochodili?

T-mobile

Tento operátor nabízí neomezený tarif S za 749 korun a obsahuje volání a SMS do všech sítí zdarma a 1,5 GB dat. Zavolali jsme na zákaznickou linku, že bychom chtěli přejít na nový neomezený tarif a při vyjednávání o slevě jsme zkusili zahrát na osvědčenou notu "jsem váš věrný zákazník". Zdůraznili jsme přitom, že u našeho současného tarifu jsme díky tomu dříve bez problému slevu získali, což nás potěšilo. Vůbec jsme ale nepochodili. "U neomezeného je to bohužel nejnižší možná cena, na kterou jsme schopni se dostat, těch 749 korun," sdělil nám operátor.

A ten nepovolil, ani když jsme mu nabídli, že bychom byli ochotni podepsat smlouvu na delší dobu, než jsou standardní dva roky. "Pořád je daná ona nejnižší cena," utnul naše snahy. Následně však naznačil, že do budoucna by možná vyjednávání o ceně možné bylo. Zřejmě tedy zatím operátoři zjišťují, jak si vlastně po zavedení nových tarifů stojí.

Nevzdali jsme se a vyzkoušeli jsme i například, jak zareaguje, pokud bychom chtěli méně volných dat. "Ne! Ten tarif má všechno nastavené, jak je, a nejde individuálně přenastavit," zamítl rezolutně operátor.

Vodafone

Úspěch jsme neslavili ani u Vodafonu, který v současné době poskytuje neomezené volání a SMS + 600 MB dat za 691 korun. Vodafone je tedy ze všech tří velkých operátorů nejlevnější, na druhou stranu ale poskytuje nejméně dat. Proto jsme se právě na připojení on-line zaměřili hned v úvodu našeho hovoru s tím, jestli by nešlo ušetřit nějakou korunu na úkor této služby, protože nám jde hlavně o neomezené volání. Bez úspěchu.

"Tady to funguje tak, že ten balíček už je takhle zkombinovaný, my ho máme v systému jako celek. Pokud bychom tedy měnili internet, tak by to s cenou stejně nepohnulo, berte to tak, že tam máte data jako bonus," vysvětlila ochotně operátorka a dodala: "Ono je to dokonce naopak, my kdybychom dali internet pryč a poskládali to zvlášť, tak by to bylo ještě dražší. Jde o pevný tarif, s nímž nelze hýbat."

A ve svém vysvětlování šel mladý hlas na druhém konci drátu ještě dál. Zaměstnankyně Vodafonu nám vysvětlila, že cena 691 korun už je prakticky po slevě, protože jejich neomezený tarif stojí klasicky 901 korun. "Jako zákazník však máte dvě možnosti, buď si k tarifu vezmete dotovaný telefon, nebo vám snížíme cenu na 691 korun."

Přes data to nejde. Pokus číslo dvě: Vodafon je jediný operátor, u kterého znamená "neomezeně" opravdu neomezeně. Konkurenti totiž stanovili limit na těžko překonatelných 10 tisíc volných minut i SMS. Zkusili jsme si proto nějaký nepřekonatelný limit (5000) nastavit také s myšlenkou, jestli by nám toto nehodilo nějakou tu slevu k dobru. Odpověď operátorky, která si podle povzdechu v šesté minutě hovoru už zřejmě začínala myslet, že nehovoří s duševně zdravým člověkem, byla krátká. "Ne. U nás jsou smlouvy se závazkem na 24 měsíců v nějaké podobě. Standardní cena je 901 korun. Pokud oželíte dotovaný telefon, cena vám klesne na 691 korun," připomíná operátorka.

Nedáváme ji ale pokoj. "No, a kdybych si ten tarif nějak omezil, měl bych to levnější?" Znovu se dozvíme, že omezení s cílem nižší ceny není možné. "Jak jsem říkala, to je předem takhle daný. Nemůžeme z toho nic vyndat, přidat, nemůžeme do toho zasahovat," říká unaveně, ale stále ochotně operátorka, která si zjevně vzala k srdci školení o tom, že zákazníka je nutné stále oslovovat jménem. Závěrem podotkla, že kdybych chtěl samotné neomezené volání, vyšlo by mě to na víc než tři tisíce a ať si dám pozor na smlouvy konkurence, které například neuvádějí, že měnit podepsanou smlouvu není žádná legrace.

Telefónica O2

Ani u operátora Telefónica O2, který svým krokem cenovou revoluci začal, se nepodařilo vyjednat slevu k novým tarifům řady FREE. O2 nabízí tarif FREE CZ za 749 korun měsíčně s úvazkem nebo za 899 korun bez úvazku. Volání je tam omezeno limitem deset tisíc minut měsíčně a deset tisíc esemesek. Navíc poskytuje tarif 1 GB dat.

První snaha snížit cenu se opět týkala dat, která zákazník v takovém rozsahu nevyužívá, pokud nemá takzvaný chytrý telefon. "Tarify jsou nastaveny tak, že internet k nim patří. Prostě se nedají odmazat. Internet tam vždy budete mít, i přesto, že to nevyužijete," řekla nám mladá operátorka.

Kontrujeme tedy druhým pokusem o slevu, tentokrát přes okřídlenou větu: "Kamarád ale slevu dostal". Ani v tomto případě se operátorka nedala obměkčit. "Nejde prostě získat slevu. Nechápu, jak se to kamarádovi podařilo, a pokud ano, tak se dost hrubě porušil pracovní postup," uvedla rezolutně operátorka.

Nakonec se však objevila alespoň malá vlaštovka. Jediná sleva, kterou operátorka nabídla sama od sebe, bylo snížení pro studenty, a to o 50 korun měsíčně.

Air Telcom

Zatím nejlevnější z operátorů – Air Telcom – nabízí za 680 korun neomezené volání i SMS, datový limit je 1 GB za měsíc. O čtyřicet korun levnější je tarif s placenými SMS. Obojí ale se smlouvou na dva roky, bez upsání vás tyto tarify vyjdou na 789, respektive 749 korun.

Na prodejní lince Air Telcom se velmi slušně dozvíte, že ceny jsou fixní a manipulovat s nimi nelze. Po dotazech, zda si tedy nepočkat na další zlevnění, které již avizoval Vodafone, a pak další možné snížení cen u Air Telcom, vám operátor odpoví, že nejspíš dolů již příliš nepůjdou.

"Opravdu nevím, jestli ty ceny půjdou dolů. Myslím si, že zas tak dolů to jít nemůže, tohle je velká revoluce mobilních tarifů. Nemyslím si, že by se takhle operátoři předháněli o dvacet korun níž a níž a níž, myslím si, že teď se budou ceny nějakou chvíli držet," sdělila Mediafaxu mladá operátorka. S dotazy a přesvědčováním na omezení "neomezené" nabídky zlevnění však zůstává netečná a nabídne levnější tarify Air Relax.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky