Češi jsou zhypnotizovaní slevami. Můžou tvrdě narazit, varuje odborník

Lidé se snaží nejčastěji ušetřit na oblečení pro děti, knihách, časopisech a na filmech. Proti tomu neváháme otevřít svoji peněženku v momentě, kdy jde o koupi vybavení pro dům a zahradu, o šperky nebo kosmetiku, v pondělí to uvedl server Aukro.cz.

660
reklama

"Nové zboží je nejtypičtější v kategoriích kosmetiky, šperků a hodinek, kde je nového dokonce přes 95 procent prodaného sortimentu," říká Michaela Papežová z obchodního portálu Aukro.cz s tím, že upřednostňování nového zboží je vidět také u nábytku nebo potřeb pro domácí mazlíčky.

Proti tomu nejméně nového zboží prodají obchodníci prostřednictvím Aukra v kategorii vybavení pro děti. Podíl prodaného zboží z druhé ruky v tomto segmentu dosahuje až dvou třetin. "Nákup použitého dětského zboží, zejména oblečení a kočárků, je na internetu fenomén. Pro lidi je to nejen způsob, jak ušetřit, ale často také možnost, jak prostřednictvím nabídky obnošeného oblečení nějaké peníze vydělat," doplnila Papežová.

Vzrůstající oblibě nákupů bazarového zboží nahrává samozřejmě rozdíl v cenách proti výrobkům novým. Ten může v některých oblastech dosahovat až několika stovek procent. Před tímto fenoménem však varuje například ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR Libor Vaníček. Podle jeho názoru kupují slevami zhypnotizovaní lidé na internetu často i naprosto nepotřebné věci, kvůli kterým jim pak mohou chybět peníze v rodinném rozpočtu.

Témata: e-shopy | slevy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky