Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfové zakročili: Konec flákání v pracovní době na internetu

Šéfové zakročili: Konec flákání v pracovní době na internetu

Foto: Pixmac

Čas, který čeští zaměstnanci stráví na internetu pro zábavu a řešení soukromých záležitostí, se výrazně krátí, uvedl Martin Hnízdil ze společnosti truconneXion. Vloni si Češi u firemních počítačů dopřáli denně pohodu a relaxaci celých 49 minut, v roce 2009 to bylo plných devadesát minut.

Důvod? Velké firmy velmi razantně monitorují zaměstnance. Doba, kterou v práci trávíme relaxací, se snižuje díky zdokonalujícímu se monitoringu. "Nástroje pro kontrolu zaměstnanců jsou dostupné i pro malé firmy s desítkami zaměstnanců či pro instituce mimo komerční sektor," uvedl Hnízdil.

Relaxovat v práci? Podle šéfa maximálně jako velká přestávka ve škole

Velké firmy se snaží monitoringem zefektivňovat práci svých zaměstnanců. "Každý v práci potřebuje nějaký čas na odreagování, například tím, že se podívá z pracovního počítače na soukromý e-mail. Denní akceptovatelná doba podle mě činí 20 minut," říká IT ředitel Jan Sváček ze společnosti PPL. Podle průzkumu právě trvání velké přestávky ve škole představuje průměrnou hranici, kterou jsou schopni akceptovat šéfové i v dalších firmách.

Jen se mrknu na facebook a jdu zase pracovat

Nejvíce času zaměstnanci tráví na facebooku, vloni to bylo 11 minut denně. Na dalším místě je telefonování přes Skype a on-line nakupování.

"Od roku 2009 se toho změnilo hodně. Tehdy trávili zaměstnanci ve firmách v průměru devadesát minut ze své denní pracovní doby hraním her či stahováním multimédií," doplnil Hnízdil.

Již čtvrtým rokem se zkrátila doba, kterou zaměstnanci tráví na firemních počítačích soukromými činnostmi. "Vloni se zkrátila doba zneužívání pracovního času o čtyři procenta na 49 minut denně na jednoho zaměstnance, což je ve srovnání s předchozím rokem o dvě minuty méně," shrnuje Hnízdil.

Odskočím si a mrknu na net přes mobil

Nejnovějším trendem pro zahálení zaměstnanců jsou "chytré telefony" s přístupem k internetu. Možnosti těchto zařízení jsou téměř srovnatelné s klasickými počítači, proto jsou stále častěji využívány k volnočasovým aktivitám.

Právě chytré telefony se během krátké doby stanou hlavní technologií, kterou zaměstnanci využijí k zábavě nebo i úniku citlivých informací. "Na mobilním telefonu dnes můžete v podstatě neomezeně, ve srovnání s počítačem jen za cenu jistého omezení uživatelského pohodlí, přistupovat k sociálním sítím, sledovat soukromou poštu i hrát hry," uzavřel Hnízdil. Monitoring mobilních zařízení se s jejich rostoucím využíváním ve firemní praxi brzy stane aktuálním tématem i pro zaměstnavatele.

Témata:  zaměstnanci firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.