Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura ostře: Matky závislé na dávkách jsou paraziti

Okamura ostře: Matky závislé na dávkách jsou paraziti

Foto: Česká televize

Senátor Tomio Okamura označil matky odkázané na sociální dávky, které rodí jedno dítě za druhým, za parazity. Podpora chudých by dle senátora měla fungovat nadále, ale s rozmyslem.

Podle Okamury jsou ve společnosti lidé, kteří nepracují ze svého vlastního přesvědčení. Nepovažuje za vinu společnosti, jestliže někdo nepracuje celý život. Někteří by si zase měli uvědomit, že s vlastním osudem může pohnout každý sám, píše Okamura na blogu iDnes.cz

„O rasismu vím své, zažil jsem ho v Japonsku a jako dítě i v České republice. A měl na mě naprosto opačný vliv, než na mnohé naše spoluobčany. Neuzavřel jsem se do nějaké své míšenecké komunity a nezačal žít na úkor nenáviděné většinové společnosti. Nekradl jsem víka od kanálu, ale šel jsem studovat," uvádí Okamura. Ačkoli nedokončil studia, nepoložil ho tento nezdar a šel pracovat, aby ukázal, že neschopný není.

Některé matky dle Okamury rodí stále dokola, jen aby pobíraly dávky: „nejvíce ovšem rodí matky s nízkým intelektem, bez pracovních návyků a přivádí na svět a vychovávají další generaci parazitů. Omluvte mne, ale neznám přesnější slovo - ten, kdo systém cíleně jen využívá a nic mu nedává, je parazit."

Americký sociolog Charles Murray, se kterým se Okamura v mnohém shoduje, doložil, že po 20 letech vládních programů na podporu chudých a menšin se počet chudých nezměnil ani o procento. Zato došlo ke zvětšení rozdílu v USA mezi černochy a bělochy. Podle Murraye za to mohou i sociální pracovníci, kteří chudým tvrdili, že za to, že se jejím dětem nedaří ve škole, může společnost. Tímto způsobem přibyli další nepřizpůsobiví v USA. Podle Okamury se to u nás příliš neliší.

„Chudým a lidem v nouzi se má pomáhat - to platí na sto procent. Ale jen těm, kteří si nemohou pomoci sami. Dvacetiletý fracek nemá na pracáku co dělat. Ať už má vysokou nebo základku, může vždycky míchat maltu v létě na stavbě, nebo sázet stromky třeba v lese, kdekoli, kde je stále dost a dost práce. Musí se naučit vzít i špatně placenou dřinu. Když tu je práce pro Ukrajince, najde se ji bezesporu dost i pro Čechy, Moraváky i Romy," dodává.

Témata:  sociální dávky Tomio Okamura

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy