Počet lidí bez práce mírně klesá. Důvod k optimismu?

Ke konci března klesla míra nezaměstnanosti v České republice o 0,1procentního bodu na 8,0 procenta. Úřady práce na svých krajských pobočkách a jejich kontaktních pracovištích evidovaly 587 768 uchazečů o zaměstnání, informovalo v úterý ministerstvo práce a sociálních věcí.

660
reklama

V evidenci úřadů je 38 863 volných pracovních míst, což představuje meziměsíční zvýšení o 4228 pozic. Na jedno volné pracovní místo aktuálně připadá 15,1 uchazeče.

Koncem března zaznamenaly úřady práce pokles nezaměstnanosti v 57 okresech. Nejvýrazněji se přitom situace zlepšila na Prachaticku (o 10,2 procenta), Chrudimsku, Klatovsku, Břeclavsku, v Jindřichově Hradci a na Znojemsku (o 5,5 procenta).

"Nezaměstnanost bude klesat i v nejbližších měsících, kdy se rozběhnou sezonní práce v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. Na čas tak ubude nezaměstnaných, nicméně situace na trhu práce zůstane napjatá," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Dodal, že na konci roku se proto nezaměstnanost opět vrátí nad hranici osmi procent, což je v původní metodice o něco více než 10 procent.

Bez práce bylo posledního dne sledovaného měsíce 276 167 žen, jejich podíl na celkovém počtu uchazečů o práci tím pádem činil 47 procent. V evidenci bylo rovněž 63 478 zdravotně postižených, tedy 10,8 procenta z celkového počtu nezaměstnaných.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 132 398 občanů, což představuje 22,5 procenta všech uchazečů vedených v evidenci.

Podle posledních dostupných údajů evropského statistického úřadu Eurostatu dosáhla průměrná nezaměstnanost v zemích EU 11,4 procenta. Nejlépe si vedlo Rakousko (5,0 procento), Lucembursko a Německo. Naopak nejhorší situace je ve Španělsku (27 procent). Nedaří se ani sousednímu Slovensku, které má podle Eurostatu míru nezaměstnanosti na 15,2 procenta.

Témata: nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky