Modernizace železnic po Česku: Rozkrádání milionů!

Nehorázné plýtvání penězi, naprostá nekoncepčnost rozvoje a předražené zakázky, tak vypadá podle inspektorů Nejvyššího kontrolního úřadu situace kolem modernizace železnice.

660
reklama

U kontrolovaných projektů, z nich pět bylo dokončených během prověrky, byly ceny proti původním smlouvám zvýšené o osm až 19 procent.

Při zadávání veřejných zakázek Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zadávala dodatečné stavební práce bez toho, aniž by prokázala důvody a splnila podmínky pro zadání. U jedné nadlimitní zakázky neoprávněně zkrátila lhůtu na podání nabídek z 52 na 27 dní.

Jako další příklad plýtvání penězi předkládá Nejvyšší kontrolní úřad příklad modernizace odstavného nádraží v Brně. Tam se dodatečně schválilo vybudování myčky vagónů. Kontroloři ale nedostali žádný doklad, který by prokazoval ekonomickou efektivnost a návratnost této investice.

Myčku SŽDC postavila za 305,7 milionu korun. V roce 2011 ji pronajala soukromé společnosti za čtyři miliony korun za rok. Investiční náklady na postavení myčky by se tak – bez započtení inflace a jejího opotřebení – měly SŽDC vrátit za 75 let!

Témata: vlaky | NKÚ

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky