Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gigant ČEZ má novou smlouvu v kapse! Bude pro Česko výhodná?

Gigant ČEZ má novou smlouvu v kapse! Bude pro Česko výhodná?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Energetický gigant ČEZ a těžební společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal podpisem definitivně stvrdily smlouvu zabezpečující dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady na příštích 50 let. Podle úterních informací obou společností zajistí kontrakt pracovní pozice až pro 4500 lidí.

"Vzhledem k dlouhodobosti kontraktu a k tomu, že významně stabilizuje situaci na celém trhu nejen s uhlím, ale i s elektřinou, je tímto uzavřeno jedno z vůbec nejsložitějších jednání vedených v oblasti energetiky v České republice," nechal se slyšet generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Generální ředitel Vršanské uhelné Vladimír Rouček přiblížil, že smlouva poskytuje dlouhodobou perspektivu pro 1300 zaměstnanců ve skupině Czech Coal a dalších zhruba 3200 lidí nalezne práci mimo skupinu ve službách a dodavatelských firmách. "Je to dobrá zpráva pro celý severočeský region dosud kriticky ohrožený nejvyšší nezaměstnaností v Česku," doplnil.

Elektrárnu Počerady čeká podle vyjádření ČEZu první rozsáhlejší modernizace nejpozději do roku 2016. "To je také první termín, kdy se může společnost ČEZ dohodnout s Czech Coal na jejím prodeji," řekl tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že uhlí začnou odebírat za obdobné ceny, za které dlouhodobě nakupují teplárenské společnosti (38,8 koruny / GJ).

Témata:  energetika ČEZ

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy