Zkáza průmyslu pokračuje. Krize v Česku je už alarmující!

V lednu pokračoval propad tuzemského průmyslu z konce loňského roku, proti prvnímu měsíci 2012 si toto odvětví pohoršilo o 4,1 procenta. Výrazný pokles přitom zaznamenalo, pro českou ekonomiku stěžejní, odvětví automobilové výroby (-8,6 procenta), informoval v pátek Český statistický úřad.

reklama

"Průmysl jako nejsilnější odvětví české ekonomiky nezačíná nový rok nijak pozitivně. Před námi je další slabé čtvrtletí, kdy HDP nejspíše opět propadne a česká ekonomika bude pokračovat v doposud nejdelší recesi v historii," komentoval výsledy průmyslové produkce analytik ČSOB Petr Dufek.

Ten odhaduje, že naději pro další měsíce může přinést pozitivní obrat německé ekonomiky, díky čemuž by se české firmy mohly postupně svézt na vlně oživení v SRN. Prozatím to tak však nevypadá. "Dřívější tempo by ale mohl nabrat také automobilový průmysl, a to především díky obměně modelů a výrobě nových vozů," doplnil Petr Dufek.

K poklesu průmyslové výroby dále přispěly odvětví rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (-3,3 procenta) a výroba pryžových a plastových výrobků. Naopak pozitivní vliv na český průmysl měly segmenty výroba potravinářských výrobků, výroba nápojů a produkce ve zpracovatelském průmyslu.

Průměrný počet pracujících v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci se v lednu 2013 meziročně snížil o 1,2 procenta. Měsíční mzda těchto zaměstnanců však během sledovaného měsíce proti stejnému období loňského roku vzrostla na 25 937 korun, tedy o 1,5 procenta.

Průmyslová produkce podle údajů zveřejněných Eurostatem v lednu 2013 v Evropské unii meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 1,7 procenta.

Témata: průmysl | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky