Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezdá se vám pravost pokuty? Kalousek vám ji prověří

Nezdá se vám pravost pokuty? Kalousek vám ji prověří

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ministerstvo financí zveřejnilo na svém webu přehled prvních pokutových bloků, které stáhlo v roce 2013 z oběhu a již nemohou být úředními osobami používány. Chceme zabránit případům, kdy jsou například údajně zničené bloky zneužívány, říká ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Každý, komu byla v blokovém řízení udělena pokuta za přestupek, si prostřednictvím webových stránek MF bude moci ověřit, zda pokutový blok, který obdržel, není na seznamu odcizených, ztracených a zničených, a nebyl tedy potenciálně zneužit," vysvětlil Kalousek

Každý, kdo dostal pokutu, získává možnost podle zveřejňovaných počátečních a konečných čísel vyřazených svazků jednoduše zjistit, zda právě jeho pokutový blok neměl být vyřazen z oběhu. V případě, že se jedná o neplatný pokutový blok, může se obrátit na Ministerstvo financí nebo přímo na Policii ČR.

Pokutové bloky nově disponují větším množstvím ochranných prvků proti jejich dodatečnému pozměňování či padělání, včetně tzv. hologramu. Stejným způsobem si přestupce může ověřit, zda blok, který obdržel, není falešný. "Novou koncepcí pokutových bloků dochází k podstatnému snížení korupčního potenciálu v této oblasti," uvedl Kalousek.

Seznam odcizených, ztracených a zničených pokutových bloků naleznete na adrese: http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/tiskopisy_pokutove_bloky_odcizene_ztracene.html

Témata:  Miroslav Kalousek pokuty

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy