Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známe návod, jak neplatit tisíce sdružení OSA

Známe návod, jak neplatit tisíce sdružení OSA

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Pirátská strana radí majitelům restaurací a čajoven, jak vypakovat ze své provozovny sdružení OSA. To bojuje s nelegální reprodukcí hudby. Jenže také na tom slušně vydělává.

Ochranný svaz autorský je sdružení, které vybírá peníze za reprodukovanou hudbu. Svou činnost má posvěcenou ministerstvem kultury. Každý majitel provozovny, který v ní pouští hudbu, musí platit a to nemalé částky. Problém je, že OSA zastupuje i ty hudebníky, kteří o to nestojí.

Česká pirátská strana teď dává návod, jak se vyhnout placení tomuto sdružení a ušetřit tak tisíce korun.

Majitel provozovny může přejít k mnohem levnější konkurenci. Tou jsou internetová rádia hrající díla těch autorů, které nezastupuje OSA. Komerční rádio vyjde na 1 400 korun ročně, OSA pak podle Pirátů stojí skoro šest tisíc korun.

Pak je tu ještě jedna možnost a ta je zdarma. Stačí hrát svobodnou hudbu. "Druhou alternativou, jež umožňuje úplné oproštění od všech poplatků, je svobodná hudba neboli hudba, jejíž autoři souhlasí s její produkcí bez jakýchkoli licenčních omezení a kterou si provozovatelé mohou stáhnout, nebo využít služeb rádií hrajících pouze svobodnou hudbu. V obou případech není třeba platit žádný poplatek," radí piráti.

Na svém webu pak strana nabízí ke stažení takovouto hudbu. Když přijde kontrolor z OSA do provozovny, stačí mu předat oznámení, že žádnou hudbu spojenou s OSA nehrajete.

Témata:  Česká pirátská strana OSA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.