Piráti zjednodušují daně pro zaměstnance, spustili daňovou kalkulačku

Česká pirátská strana prosazuje daně, které každý pochopí. Nástrojem k tomu má být „superrovná daň“.

Daně, ilustrační fotografie
reklama

Jak by na vás dopadla, nyní můžete zjistit sami na stránce www.pirati.cz/kalkulacka.

Drtivá většina zaměstnanců by si polepšila. „Je superrovná, protože má stejnou sazbu pro všechny příjmové skupiny, zatímco dnes vysokopříjmové skupiny daní méně. Současná „rovná“ daň a změť sazeb odvodů okolo má jediný cíl, a to skrýt před lidmi skutečné zdanění, které ve skutečnosti není rovné ani spravedlivé. Díky superrovné dani bude každý jasně vidět, kolik platí,“ vysvětluje místopředseda strany a pražský lídr Jakub Michálek.

Michálek poukazuje na to, že strana je teprve třetí stranou po ČSSD a ODS, která ukázala konkrétní návrhy. „Náš návrh na rozdíl od nich představuje skutečné zjednodušení, ne jen kosmetické úpravy stávajícího nevyhovujícího systému“.

Pirátský návrh počítá se sloučením všech dílčích sazeb daní a odvodů do jedné. Zdanění práce by se tak snížilo o 1,6 procentního bodu ze 48,6 % na 47 %. Právě 47 % má být výše nové jediné sazby daně – rovné daně pro všechny zaměstnance. Dle možností ekonomiky chtějí Piráti snižovat zdanění práce o 1 procentní bod ročně, aby se Česká republika dostala na přijatelné hodnoty zdanění. České zdanění práce patří dnes totiž mezi nejvyšší mezi zeměmi OECD.

Superrovná daň usnadní život i zaměstnavatelům. „Budou odvádět jednu daň na jeden účet a komunikovat s jedním úřadem. Naše kalkulačka ukazuje, že navrhujeme snadné a proveditelné řešení,“ uzavírá Michálek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky