Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká spořitelna vykazuje enormní zisky. Na čem tolik vydělává?

Česká spořitelna vykazuje enormní zisky. Na čem tolik vydělává?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Česká spořitelna v loňském roce meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 21,8 procenta na 16,61 miliardy korun. Tento výsledek kladně ovlivnilo zvýšení provozních výnosů, pokles tvorby opravných položek na úvěrová rizika a nárůst výnosů z finančních aktiv, informoval finanční ústav.

Provozní zisk se meziročně zvýšil o 2,5 procenta na 26,29 miliardy korun.

K růstu zisku přispěl vysoký nárůst čistého zisku z obchodních operací - obchodování s cennými papíry, devizové obchody, který meziročně vzrostl více než čtyřnásobně. Čisté příjmy z poplatků a provizí meziročně klesly o pět procent na 11,77 miliardy korun. Klienti tak meziročně zaplatili na poplatcích o 613 milionů korun méně. Ke snižování příjmů z poplatků přispělo i častější využívání internetového bankovnictví. To se dnes uskutečňuje v 98 procentech transakcí.

Objem vkladů klientů vzrostl o 4,8 procenta a převýšil tak růst klientských úvěrů (1,2 procenta). Nově otevřeno bylo téměř 30 tisíc Osobních účtů, jejich celkový počet se vyšplhal k 2,3 milionu.

Výrazný nárůst také zaznamenala poptávka po hypotečních úvěrech, jejichž celkové portfolio se zvýšilo o 9,1 procenta.

Témata:  Česká spořitelna

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy