Malé obce přijdou o peníze. Kalousek jim nepomůže

Návrh Věcí veřejných, aby v případě, že kvůli změnám v rozpočtovém určení daní poklesnou obcím s méně než třemi tisíci obyvateli příjmy o více než pětinu, stát doplatil tolik peněz, aby klesly maximálně o pětinu, neprošel Poslaneckou sněmovnou. Zákonodárci ho v pátek zamítli v prvním čtení.

660
reklama

Poslanci argumentovali tím, že ministerstvo již má připravených 15 milionů korun jako podporu pro obce, které by náhle přišly o peníze. Mysleli si, že podobnou podporu je nutné zachytit v zákoně v podobě přechodného ustanovení. "Z pohledu legitimního očekávání těchto malých obcí je toto právně čistější, a to hlavně i z hlediska respektování územních celků ze strany státu, protože je to nestaví do postavení prosebníka, a to jen v případě, že propad bude vyšší než 20 procent," píší zákonodárci Michal Babák, Kateřina Klasnová a David Kádner (všichni VV).

Podle poslanců u 57 obcí hrozí propad z rozpočtového určení daní o více než pětinu, protože na části jejich katastrálního území vlastní pozemky stát nebo státní podnik, který nemusí přispívat na chod obce. Mělo jít zejména o obce ve vyšších nadmořských výškách, které mají například na svém katastru pozemky Lesů ČR.

Ministerstva stejně jako zpravodaj zákona Vladislav Vilímec (ODS) se k návrhu stavěla od počátku negativně, je podle nich nesystémový a špatně napsaný. "Stejně jako ministerstvo financí upozorňujeme na nejasný pojem 'veškeré příjmy', který předkladatel nedefinuje, a není tedy zřejmé, jaký pokles příjmů by měl podle předkladatele za následek nárok obcí na finanční plnění ze strany státu," upozorňuje například ministerstvo dopravy.

Pro zamítnutí zvedlo ruku 87 poslanců. Poslanec Babák přesto poděkoval alespoň za diskusi o návrhu a doufá, že se ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska (TOP 09) nyní "pohne" a začne se starosty dotčených obcí vykrytí výpadku příjmů řešit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky