Kalousek chce zase zdražovat. Kde tentokrát?

Po dvaceti letech zřejmě stoupne strop pro rekreační a lázeňský poplatek z 15 na 30 korun na osobu a den. Novelu zákona o místních poplatcích, podle níž se bude moci zvýšit i poplatek za vjezd aut do vybraných částí obcí, poslali poslanci ve středu do druhého čtení.

660
reklama

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) při projednávání argumentoval tím, že rekreační poplatek nevzrostl více než 20 let. Náklady lázní a míst se soustředěným zájmem turistů přitom vzrostly mnohonásobně. Dražší je podle předkládajícího ministerstva financí například údržba kolonád, parků, místních komunikací, zvýšit by se měly také nároky na čistotu.

Kalousek ale také upozornil na to, že navýšení maximální výše poplatku neznamená, že všude takto poplatky vzrostou. Rozhodnutí, zda poplatek navýší, bude totiž na samotných obcích

Pokud by se obce rozhodly využít nové dvojnásobné hranice, mohlo by to do jejich pokladen přinést teoreticky až 300 milionů korun navíc.

Novela však obsahuje i další změny. Provozovatelé lázní, hotelů, penzionů a kempů například budou muset do evidence svých hostů nově uvádět také jejich data narození. Ministerstvo úpravu zdůvodňuje faktem, že lidé do 18 let a nad 70 let jsou od poplatku osvobozeni a bez uvedení data narození neměl při kontrole správce poplatku šanci ověřit jeho řádné odvedení.

Změnit by se také měl poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst. Ten bude podle návrhu nově až 40 korun za každý započatý den. V pravomocích obce bude možnost stanovit si poplatek jako týdenní, měsíční nebo roční paušál. Úprava má snížit zájem řidičů o zpoplatněné lokality a snížit jejich ekologickou zátěž.

U místního poplatku za užívání veřejného prostranství a poplatku ze vstupného má vést úprava ke snížení možnosti spekulativního jednání některých pořadatelů akcí. Ti sice nejdřív prohlásí, že pořádají akci kvůli získání finančních prostředků na charitu nebo na veřejně prospěšné účely, ale následně žádný finanční výtěžek na tuto činnost neodvedou.

Zákon přináší i změny týkající se poplatků za psy. Stávající norma vedla k nejasnostem ohledně snížené sazby poplatku za psa, jehož držitelem byl poživatel invalidního, starobního, vdovského nebo vdoveckého důchodu, pokud neměl žádný jiný zdroj příjmu. A zmatky byly také u osvobození od poplatku pro osoby provozující útulky pro ztracené nebo opuštěné psy. Podle verdiktu Nejvyššího správního soudu přitom provozovatelé útulku takovou povinnost vůbec nemají.

Cílem návrhu je aktualizace právní úpravy některých místních poplatků včetně úpravy speciálních procesních ustanovení ve vztahu k daňovému řádu. Součástí návrhu zákona jsou i některé legislativně technické úpravy.

Zákon má začít účinkovat po schválení parlamentem a prezidentem od 1. července 2013. Nyní se budou návrhem zabývat rozpočtový výbor a výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, kterým normu poslanci přikázali k projednání. Ministr Kalousek také navrhl zkrátit lhůtu projednávání na 30 dnů, to však poslanci nepodpořili.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky