Úřady práce dávají milionové sankce měsíčně. Kde se porušují předpisy?

Státní úřad inspekce práce provedl v lednu u zaměstnavatelů 2771 kontrol. Za porušení předpisů navrhly oblastní inspektoráty práce pokuty ve výši 31,413 milionu korun, v pondělí o tom informovala Ivona Foltisová z kancelář generálního inspektora.

660
reklama

"Nejvíce z celkové částky zaplatili podnikatelé, kteří někoho nelegálně zaměstnali," upřesnila Foltisová. V lednu úřad kontroloval přes tisíc podnětů, kdy se potenciálně porušovaly podmínky bezpečnosti práce. "Počet podnětů, kdy nás někdo upozorní na porušování podmínek bezpečnosti práce, má již několik let stoupající tendenci a předpokládáme, že stejný trend bude pokračovat i v roce 2013," doplnila mluvčí.

Inspekce v lednu řešila 4330 pracovních úrazů. V devíti případech zaměstnanec úraz nepřežil. Do kategorie závažných pracovních úrazů s hospitalizací delší než pět dnů se dostalo 135 zaměstnanců.

"V letošním roce se chceme zaměřit zejména na prevenci před úrazy způsobenými elektrickým proudem. Nehodové události u elektrických zařízení o vyšším výkonu a napěťové úrovně jsou často spojené se závažnými následky a uživatelé k nim již téměř ztrácejí potřebný respekt," řekl na závěr Foltisová.

Témata: úřad práce | pokuty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky