Ekonomové varují: ČR má nejvíc nezaměstnaných v historii, blíží se hranici 600 tisíc

Nezaměstnanost v České republice v lednu stoupla na osm procent, proti loňskému prosinci tak byla o 0,6procentního bodu vyšší, oznámilo v pátek ministerstvo práce a sociálních věcí. Bez práce tak bylo 585 809 lidí, proti loňskému prosinci je to o 40 498 lidí více.

reklama

Na jedno volné místo nyní připadá v průměru více než 17 nezaměstnaných, jsou ovšem oblasti s extrémní nezaměstnaností, kde je to i více než 100 lidí na jedno volné místo (Jeseník a Havlíčkův Brod).

"Na vině je recese české ekonomiky, která likviduje pracovní místa především ve stavebnictví a v průmyslu. A naopak nových pracovních míst zůstává pomálu," tvrdí analytik ČSPB Petr Dufek. Na oživení ekonomiky, které by přineslo nová pracovní místa, si podle jeho slov musí Česko ještě počkat. "Můžeme se spoléhat jen na jaro, kdy se znovu začnou objevovat sezónní pracovní místa a počty nezaměstnaných alespoň trochu prořídnou," dodal.

Celkově se podle jeho prognózy situace na českém trhu práce letos nezlepší. "V závěru roku budou nepochybně údaje o nezaměstnanosti nejspíše horší než v roce loňském," uzavřel. Dufek.

Mezi hlavní důvody, proč se nezaměstnanost nelepší je podle analytika skupiny Ciftin Tomáše Volfa neutěšená ekonomická situace Česka i jeho obchodních partnerů. "Vysoká závislost našich exportérů a importérů na skomírajících trzích nedává důvod se domnívat, že se situace v dohledné době výrazně zlepší," uvedl. Částečným řešením je podle něj orientace firem na exotičtější trhy, jejichž ekonomika roste.

Libor Stodola ze společnosti Pricewaterhouse Coopers Česká republika očekává růst nezaměstnanosti až do jara, kdy začnou sezonní práce. "V meziročním srovnání však budeme pravděpodobně na vyšších hodnotách než v roce 2012," řekl. Celkově předpokládá, že letos by se měla situace spíše stabilizovat. "To ukázal i náš nedávný průzkum mezi generálními řediteli největších tuzemských firem. Přibližně třetina z nich plánuje letos nabírat, třetina propouštět a třetina ponechá stavy beze změny," uvedl Stodola.

Témata: nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky