Bývalý poslanec vydělal na solárních panelech miliony. Raději si změnil příjmení

Aféra kolem špatně nastavených výkupních cen solární elektřiny ukázala i na ty, kteří na slunečním byznysu vydělali desítky milionů korun. Jedním z nich je i bývalý poslanec za ODS Tomáš Květák, dnes s novým jménem Bergman. Ale není sám.

660
reklama

Mramorové sloupy, kamerový systém, zahradní jezírko, fasáda ozdobená sochou ženy a na stěně kříž. Spojení luxusu s vírou. Honosná vila bývalého poslance Tomáš Květáka, doktora teologie.

Na stavbách fotovoltaických elektráren vydělal, už jako Bergman (právě takto se nyní jmenuje bývalý poslanec Květák). Desítky milionů. Slunce mu vydělalo peníze a možná i proto bydlí v ulici Na slunci. Do solárního byznysu se vrhl zčistajasna.

"Že to bude takto významný byznys, to věděli jen zasvěcenci," prozradil novinář Petr Skočdopole. "Já jsem začal dělat tento byznys v malém. Začal jsem stavět fotovoltaické elektrárny o deset let později. Vůbec nevím, že bych mohl mít nějaké vlivné kontakty," odmítá Tomáš Květák, dnes už Bergman.

Ještě jako Tomáš Květák byl spojovaný s kauzou vytunelované Spolchemie. Nikdo mu nic neprokázal. S novým jménem tak vlastně vyčistil i svou minulost. "S tím jménem jsem si docela užil v dětství a mládí. Proto jsem si řekl, že si zvolím nové jméno," uvedl Bergman.

Jisté je, že od roku 2008 během dvou let se Bergman dostal díky fotovolatickcým elektrárnám na obrat přes dvě miliardy korun.

Dalším solárním baronem je i přítel herečky Aňi Geislerové - Martin Schenar. Bohatý už byl, když začal podnikat s fotovoltaikou, kvůli ní mu ale na konto přitekla podle médií víc než miliarda. I u něj se spekuluje, že na fotovolatice zbohatl díky dobrým informaccím od politiků. Chtěli jsme vědět, proč opustil vydávání módních časopisů a vrhl se na elektřinu. Jeho vyjádření se nám ale nepovedlo získat, doma jsme ho nezastihli.

"Podstata solárního boomu je v tom, že někdo dopředu věděl, jak se připravujou podmínky a podle toho se zařídil a když to podle těch podmínek začalo fungovat, tak na tom už teď jenom vydělává," vysvětluje Skočdopole.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky