Je krize dílem spekulantů? USA žalují ratingovou agenturu

Americká vláda viní z rozpoutání finanční krize, která v roce 2007 poslala hospodářství USA do recese, ratingovou agenturu Standard & Poor's (S&P). Na firmu již podala žalobu. Podle názoru některých finančníků však jde pouze o odplatu za to, že agentura snížila Spojeným státům nejvyšší rating AAA. Informuje server rt.com.

reklama

Žaloba amerického ministerstva spravedlnosti tvrdí, že S&P, jedna ze tří nejrespektovanějších ratingových agentur světa, v letech 2004-2007 vědomě a cíleně podváděla investory. Agentura prý záměrně nadhodnocovala rating některých hypotečních ústavů, čímž uměle zvyšovala jejich hodnotu. Následně došlo ke splasknutí této bubliny, což poslalo USA a následně téměř celý svět do jedné z největších ekonomických krizí v dějinách.

S&P obvinění odmítá, hodnotila prý objektivně, nezávisle a nedocházelo k žádnému střetu zájmů. Někteří dokonce spekulují, že žaloba je pouze o odplatou za to, že agentura v září 2011 snížila poprvé v sedmdesátileté historii Spojeným státům nejvyšší rating AAA. Pokud by však soud dopadl v její neprospěch, musela by S&P zaplatit federální vládě odškodné v řádech milionů, či dokonce miliard dolarů.

Dvě další velké ratingové agentury Moody's a Fitch nejsou do případu alespoň prozatím zataženy. USA však svou akcí následují Evropu, která v rámci protikrizových opatření již vytáhla do boje proti vlivu ratingových agentur.

Témata: USA | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky