Obchodníkům se nedaří, tržby jdou dolů. Kdy se situace zlepší?

Během uplynulého roku zaznamenali čeští maloobchodníci pokles tržeb o 1,1 procenta, hůře se dařilo prodejcům potravin (-2,5 procenta), pohonných hmot (-1,0 procenta) nebo obchodníkům s výrobky pro domácnost (-1,8 procenta). Vyplývá to z úterních informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

660
reklama

Nejvíce se v uplynulém roce naopak dařilo internetovým obchodům a zásilkovým službám prodávajícím nepotravinový sortiment, kterým rostly tržby o 8,2 procenta. Ve specializovaných prodejnách se nejvíce dařilo prodejcům počítačových a komunikačních zařízení (+5,8 procenta). Lépe na odbyt šly také oděvy a obuv, jejichž prodejcům vzrostly tržby o 5,6 procenta nebo výrobky pro sport, kulturu a rekreaci (+3,0 procenta) a farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží.

V samotném motoristickém segmentu klesly tržby tuzemským obchodníkům reálně o 2,3 procenta, v tom za opravy o 3,5 procenta a za prodej motorových vozidel o 2,1 procenta.

Analytik ČSOB Petr Dufek komentoval výsledky maloobchodu s tím, že rok 2012 nebyl z pohledu vývoje kupní síly spotřebitelů nijak pozitivní. Reálné příjmy klesaly, začala růst nezaměstnanost, a o to více klesala nálada spotřebitelů a ochota utrácet.

Během prosince loňského roku klesly maloobchodní tržby v ČR neočištěné o sezonní vlivy o 5,1 procenta. Pokles ovlivnil zejména nižší počet pracovních dní, kterých bylo v prosinci 2012 o tři méně než ve stejném měsíci roku předchozího.

"Letošní rok nejspíše hned v úvodu zasáhne vyšší DPH, která spolu s pomalým růstem mezd znovu zasáhne peněženky spotřebitelů. Jejich nákupy tak nejspíše minimálně v první půlce roku budou i nadále klesat," zakončil Dufek.

Témata: dph | obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky