Ekonomika v roce 2013? České podniky chtějí investovat 16,8 miliard eur

Malé a střední firmy v ČR chtějí v průběhu příštího roku investovat do rozvoje podnikání o 13 % více, než kolik proinvestují za rok 2012. Pravidelný průzkum GE Capital „Barometr kapitálových investic evropských malých a středních podniků“ ukázal, že celkově půjde o částku 16,8 miliard eur, v průměru pak asi o 78 tisíc eur na podnik. Ve srovnání se stejným průzkumem z počátku letošního roku firmy aktuálně avizují vyšší investice do výrobního zařízení a vozového parku. Překážkou investic zůstává nejisté ekonomické prostředí, nedostatek dostupných financí, ale i byrokratická zátěž při jejich získávání.

660
reklama

„Výsledky průzkumu naší mateřské společnosti z konce letošního roku nás mile překvapily. České firmy mají větší chuť investovat do nového vybavení v roce 2013, než jak udávaly pro letošní rok. Nejisté ekonomické prostředí a klesající průmyslové objednávky však mohou reálnou úroveň investic oproti očekáváním mírně redukovat," říká Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank. „Podnikům, které chtějí v současné situaci růst, usnadňujeme přístup k financování investic nabídkou úvěru EU Investice. Ve spolupráci s Evropským investičním fondem jej poskytujeme buď úplně bez zajištění, nebo se sníženým požadavkem na zajištění úvěru – tedy širšímu okruhu firem. Navíc je vyřízení rychlejší a méně administrativně náročné," dodává Petr Gapko.

V kurzu je výrobní zařízení a tentokrát také automobily

Aktuální průzkum očekávaných investic na rok 2013 ve srovnání s jarním průzkumem ukázal, že středem zájmu malých a středních firem je v současnosti především výroba a vozový park. Do výrobních zařízení chtějí české podniky investovat v následujícím roce 7,8 mld. eur, tedy o 22 % více, než uváděly pro letošní rok. Nejvýrazněji se změna preferencí projevila ufiremních automobilů, do nichž podniky hodlají investovat 5,4 mld. eur. Mírný nárůst lze předpokládat také u nákupu softwaru a vybavení kanceláří, pouze u IT hardwaru by podle firemních plánů měly investice mírně poklesnout.

Proč investovat a proč ne?

Mezi hlavní důvody zamýšlených investic uvedlo šest z deseti firem modernizaci současného vybavenípro zvýšení efektivity a produktivity, necelá polovina zastarávání stávajícího zařízení a čtvrtina rozšíření výrobních kapacit. Naopak největší překážkou investic je pro čtyři z deseti firem nejisté ekonomické prostředí a pro čtvrtinu nedostatek dostupných finančních prostředků. Obojí vnímají silněji mikropodniky s 2 až 9 zaměstnanci, nejistou ekonomiku považuje za bariéru polovina z nich a nedostatek dostupných peněz brání investovat 40 % těchto podniků. Větší firmy s 50 až 250 zaměstnanci se potýkají s nedostupnými penězi jen ve 13 % případů. Každý šestý podnik si stěžuje na přílišnou byrokraciipři získávání finančních prostředků.

Česká republika versus další evropské státy

Podle aktuálního průzkumu zamýšlejí malé a střední podniky v České republice investovat v průběhu příštího roku průměrně 77 600 eur. V rámci sledovaných zemí to ČR řadí na třetí příčku očekávaných investičních výdajů. Před námi jsou Poláci se 133 tisíci eur na firmu a Němci s 87 tisíci eur. Francouzské, italské, britské i maďarské podniky se chystají investovat průměrně mezi 50 a 62 tisíci eur. Jedinou zemí, ve které se firmy chystají investovat v příštím roce méně než v roce 2012, je Německo (-8 %). Nejoptimističtější jsou v tomto ohledu Maďaři, kteří chtějí investovat až o 57 % finančních prostředků více.

Témata: ekonomika | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky