Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsi poctivý a odhalil jsi korupci? Mlč, nebo přijdeš o život!

Jsi poctivý a odhalil jsi korupci? Mlč, nebo přijdeš o život!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Klíčovým bodem v boji proti korupci by mělo být opatření pro ochranu whistleblowerů, kteří upozornili na korupční jednání. Vláda Petra Nečase se však k jeho prosazení příliš nemá. Projektový manažer Nadačního fondu proti korupci Janusz Konieczny takový zásadní zákon považuje i za úsporný.

„Vláda by si mohla říkat protikorupční, pokud by podnikla následující 2 kroky: připravila by účinný zákon na ochranu whistleblowerů a aktivně by se zabývala případy, které byly odhaleny díky oznamovatelům korupce – zvlášť, pokud čelí psychickým a fyzickým nátlakům," píše Konieczny.

Způsob realizace těchto dvou úkolů vypovídá o skutečné snaze současné vlády proti korupci bojovat. Oznamovatelé korupce se snažili ušetřit České republice stovky milionů z veřejných prostředků. Místo vděku se však dočkali jen vyhrožování a života ve strachu.

Konieczny považuje návrh věcného záměru k ochraně whistleblowerů, kterým se zabývá vláda, za naprosto nedostatečný. Je třeba vytvořit motivační prostředí (například odměnu whistleblowerů za ušetření financí), ukotvení ochranu oznamovatelů v samostatném zákoně (nikoli jen novelou antidiskriminačního zákona).

„Zcela nevyhovující je rovněž požadavek nového etického kodexu nařizující hlášení korupčních případů pouze svým nadřízeným," dodává Konieczny.

Nadační fond proti korupci řadě oznamovatelů pomohl, když se k nim stát obrátil zády. Mezi ně patří nově zvolený senátor Libor Michálek, který byl po oznámení pochybného jednání na Státním fondu životního prostředí propuštěn z funkce ředitele. S ním museli z instituce odejít i ti, kteří byli s Michálkem spjati.

Dalším odměněným whistleblowerem byl Ondřej Závodský, Renata Horáková, Jakub Klouzal a Věra Ježková. Všichni ze jmenovaných se museli bát o svůj život kvůli vyhrožování smrtí.

Témata:  korupce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy