Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rebel Fuksa míří do čela Českého Aeroholdingu

Rebel Fuksa míří do čela Českého Aeroholdingu

Foto: Jan Zýka / INCORP images

Bývalý rebelující poslanec za ODS a vyzyvatel Petra Nečase na post šéfa strany Ivan Fuksa zamíří po krátké dovolené do čela Českého Aeroholdingu. Fuksa by měl mít jako vrchní ředitel na starost hlavně privatizaci podniku, informoval ve čtvrtek zpravodajský server Aktuálně.cz.

Hledání strategického partnera přitom pro ČSA schválila na začátku listopadu vláda Petra Nečase. Jejich mateřská společnost následně obeslala padesát největších světových dopravců s výzvou k podání nabídek k odkupu ČSA. Mezi nimi však chyběla tuzemská společnost Travel Service, která se při prvním pokusu o prodej ČSA na začátku roku 2009 dostala do druhého kola řízení.

Stát nyní plánuje prodat maximálně 50 procent minus jednu akcii ČSA - tedy tak, aby si i po transakci firma zachovala statut národního dopravce.

"Pokud nebude vzhledem k současné těžké ekonomické situaci v leteckém odvětví zájem o účast v tendru nebo nebudou nabídky dostatečně zajímavé, nemusí z výběrového řízení vzejít žádný vítěz. Do poloviny roku 2013 bude jasné, zda byl ve výběrovém řízení nalezen relevantní strategický partner pro ČSA či nikoliv," uvedl tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podle dřívějších informací se o tuzemské aerolinky zajímají čtyři velké letecké společnosti. Kromě Air France-KLM, které o národního dopravce měly zájem už před třemi lety, má jít o Turkish Airlines, Etihad Airways z Abú Zabí a Korean Air.

ČSA loni hospodařily se ztrátou 241 milionů korun před zdaněním. V roce 2010 vykázaly hrubý zisk 76 milionů korun, v němž ale byly započteny tržby z prodeje dlouhodobého majetku za téměř 2,7 miliardy korun. V roce 2009 měly ČSA ztrátu 3,7 miliardy korun.

Český Aeroholding se stal majoritním vlastníkem aerolinek na začátku září, kdy ministerstvo financí převedlo 95,69 procenta akcií ČSA do základního kapitálu aeroholdingu.

Témata:  ČSA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy