Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Likvidační DPH: Česko je na tom nejhůř!

Likvidační DPH: Česko je na tom nejhůř!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Pokud vládě vyjde apel na prezidenta, aby co nejrychleji podepsal zvýšení DPH a nevracel daňový balíček, pak dojde ke zvýšení DPH o 1 procentní bod v obou sazbách. Kvůli tomu pak budeme mít vyšší DPH než naši sousedé.

Daňový balíček byl schválen na poslední chvíli sněmovnou. Teď se bude zákonem zabývat Senát a zajisté ho vrátí. K tomu dojde v prosinci. Pokud pak sněmovna veto přehlasuje, bude ještě muset podepsat zákon prezident. Pokud tak udělá, bude v ČR platit DPH 21, respektive 15 procent. V opačném případě bude na několik dní roku 2013 platit sjednocená DPH 17,5 procent, která byla schválena na počátku roku a bude se čekat, než sněmovna přehlasuje veto prezidenta.

Výše DPH v ČR a sousedních státech:   ČR Slovensko Polsko Německo Rakousko Vyšší sazba 21% 20% 23% 19% 20% Nižší sazba 15% 10% 8% 7% 10%

 

V tabulce se můžete podívat, jak vypadá výše DPH České republiky ve srovnání s okolními státy. Dá se jasně vyčíst, že DPH v ČR je o dost vyšší. Nejnižší DPH je v Německu. Snížená sazba tam je o polovinu nižší než v ČR a zvýšená bude od roku 2013 o dvě procenta nižší.

Vyšší DPH je pouze v Polsku a to pouze u vyšší sazby. Nižší sazba je ale opět skoro poloviční oproti té české, tudíž se dá opět konstatovat, že daně v Polsku jsou o něco nižší.

Ekonomové proti vládnímu návrhu zvyšovat DPH, aby se zalepily díry v rozpočtu, bojují. Tvrdí, že vyšší DPH způsobí další brzdu již tak propadající se české ekonomiky. V tom se shodují s názorem levicové opozice.

Témata:  DPH

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy