Pro velký zájem o dluhopisy končí jejich objednávání

Možnost objednávek spořicích dluhopisů skončí kvůli velkému zájmu předčasně už 12. listopadu. Ministerstvo financí podle svého pátečního vyjádření k poledni evidovalo objednávky spořicích státních dluhopisů ve jmenovité hodnotě 22,3 miliardy korun.

reklama

"Vzhledem k obrovskému zájmu a naplnění cíle, který jsme si stanovili v rozmezí 10 až 20 miliard korun, budeme nuceni upisovací období předčasně ukončit," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Objednávky je nutno zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období. Připsání dluhopisů na účty vlastníků se uskuteční 12. prosince 2012. Podrobnější informace o předvánoční emisi zveřejní ministerstvo po ukončení lhůty pro zaplacení objednávek.

Objednávat spořící státní dluhopisy bylo možné na téměř 1400 pobočkách jejich distributorů teprve od pondělí. Místo necelého měsíce se tak možnost objednávání zkrátila na pouhý jeden týden.

Novinkou podzimní emise státních spořících dluhopisů byla možnost zakoupit dva druhy ozdobných certifikátů. Jedná se o dluhopisy "dárkový", který obdrží obdarovaný od vlastníka a o "pamětní list emise" - tedy ozdobné osvědčení o vlastnictví spořících státních dluhopisů.

V nabídce však nadále zůstali i čtyři starší typy dluhopisů. Jedná se o krátkodobý diskontovaný, pětiletý kuponový, pětiletý reinvestiční a sedmiletý protiinflační. Nový, tříletý dluhopis nabídne stejnou výši úročení každý rok a na konci třetího léta úrokovou prémii za držení do splatnosti.

Témata: dluhopisy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky