Vláda chce rychle prodat ČSA, připravuje výběrové řízení

Kabinet Petra Nečase (ODS) schválil ve čtvrtek usnesení, kterým ukládá společnosti Český Aeroholding, aby připravila výběrové řízení na prodej majetkové účasti v Českých aeroliniích. Možný je i případný vstup strategického investora, uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

660
reklama

"Český Aeroholding pošle ještě ve čtvrtek dopis 50 největším mezinárodním leteckým přepravcům k účasti v tomto tendru," doplnil Jakob. Přepravci budou mít čas do 30. listopadu, aby vyjádřili nezávazně svůj zájem. Na začátku prosince pak ministerstvo financí oznámí veřejnosti seznam všech přihlášených zájemců.

Výběrové řízení má za cíl především zmapovat zájem trhu a relevantních investorů o ČSA. Pokud nebude vzhledem k současné těžké ekonomické situaci v leteckém odvětví zájem o účast v tendru nebo nebudou nabídky dostatečně zajímavé, nemusí z výběrového řízení vzejít žádný vítěz.

Do poloviny roku 2013 bude jasné, zda byl ve výběrovém řízení nalezen relevantní strategický partner pro ČSA či nikoliv.

Strategickým investorem musí být respektovaný a zkušený letecký dopravce, člen IATA (Mezinárodní asociace leteckých dopravců), který bude mít schopnost financovat vstup do ČSA a podpořit jejich dlouhodobý rozvoj. Zároveň musí vlastnit a operovat dopravu na dlouhých linkách a umožnit její rozvoj z/České republiky a rovněž zpět. V neposlední řadě musí umožnit rozvoj regionu, letiště Praha Ruzyně a dalších mezinárodních letišť v ČR.

Témata: čsa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky