Ode dneška je možné objednat spořicí státní dluhopisy

Spořící státní dluhopisy je od pondělí možné objednat na téměř 1400 pobočkách jejich distributorů. Upisovací období potrvá do 30. listopadu, cílem ministerstva financí je prodat dluhopisy ve jmenovité hodnotě alespoň 10 miliard korun, informovalo v pondělí tiskové oddělení rezortu financí.

660
reklama

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však již dříve upozornil, že si vyhrazuje právo upisovací období zkrátit, a to zejména v případě, kdy by ministerstvo vyprodalo dluhopisy za 20 miliard korun.

Novinkou podzimní emise státních spořících dluhopisů je možnost zakoupit dva druhy ozdobných certifikátů. Jedná se o dluhopisy "dárkový", který obdrží obdarovaný od vlastníka a o "pamětní list emise" - tedy ozdobné osvědčení o vlastnictví spořících státních dluhopisů.

K současným distributorům dluhopisů (Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka a J&T Banka) se podle informací ministerstva nově přidává i zhruba tisíc distribučních míst České pošty, na kterých je možné dluhopisy objednat.

Samotné připsání dluhopisů na majetkový účet se uskuteční 12. prosince.

V nabídce zůstávají i nadále čtyři stávající typy dluhopisů. Jedná se o krátkodobý diskontovaný, pětiletý kuponový, pětiletý reinvestiční a sedmiletý protiinflační. Nový, tříletý dluhopis nabídne stejnou výši úročení každý rok a na konci třetího léta úrokovou prémii za držení do splatnosti.

Témata: dluhopisy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky