Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

PODVOD! Výrobci přidávají do ryb vodu, kilo vyjde až o 200 Kč dráž

PODVOD! Výrobci přidávají do ryb vodu, kilo vyjde až o 200 Kč dráž

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase obsahují méně než 50 procent rybího masa, zbytek představuje záměrně přidaná pitná voda. Dozorové orgány je však nedokážou kontrolovat, vyplývá to z analýzy časopisu dTest, který testoval 22 namátkou koupených výrobků.

Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," uvedla Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest. Při srovnání ceny za kilogram výrobku s cenou za kilogram rybího masa tak lidé zaplatí za přidanou vodu od 82 do 208 korun.Podle časopisu totiž mnozí zpracovatelé ryb používají technologii "Double Frozen", tedy "dvakrát zamrazeno". Při tomto postupu jsou ryby zmraženy na moři, poté na pevnině rozmraženy a zpracovány. Dochází při tom ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin, a tím ke snížení hmotnosti. Před opětovným zmrazením se proto rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného.

"Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," dodala Rozová.

Voda záměrně přidaná do hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků tak přináší velké zisky na úkor spotřebitelů. Dodavatelé a distributoři se ale nemusí ničeho obávat, dozorové orgány jsou na ně krátké. Při kontrolní činnosti jsou totiž vázány metodickým pokynem Úřadu pro potraviny ministerstva zemědělství. Od srpna 2009 tak mohou kontrolovat pouze hmotnost glazury, nikoliv hmotnost vody záměrně přidané a zadržené přímo v rybím mase.

"Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," uzavírá Rozová.

Podle výsledků dTestu je na tom při srovnání ceny za kilogram výrobku s cenou za kilogram rybího masa pro spotřebitele nejméně výhodná značka Frionor, u jejích filet z tresky pestré (s minimální trvanlivostí do konce 05/2014), vychází cena přidané vody na 208 korun. Následují značky Equus, rybí filety z tresky (minimální trvanlivost 26/02/14) se 148 korunami za vodu, Nowaco, glazované filety z pangase (minimální trvanlivost 04. 10. 2013) se 143 korunami a Nowaco, filé z pangase (minimální trvanlivost 01-10-2013) s 137 korunami.

Témata:  potraviny dTest

Související

Aktuálně se děje

19. prosince 2025 10:03

15. prosince 2025 12:41

4. prosince 2025 10:58

1. prosince 2025 11:20

Předražené vánoční cukroví: ceny rohlíčků v obchodech lámou rekordy

Vanilkové rohlíčky patří k nejpopulárnějším druhům vánočního cukroví. Jejich domácí příprava vyjde letos na 135,50 Kč na kilogram. Loni to bylo 134,40 Kč na kilogram. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Evropská unie, ilustrační fotografie

Komentář

EU se dohodla na společné půjčce pro Ukrajinu. Česko se vyvázalo, ušetří desítky miliard

Lídři zemí Evropské unie se dnes nad ránem na summitu v Bruselu dohodli, že poskytnou Ukrajině zejména na její válečné výdaje v příštích dvou letech celkem 90 miliard eur, v přepočtu zhruba 2,2 bilionu korun. Tyto prostředky Kyjev ovšem nezíská ze zmrazených ruských devizových rezerv, nýbrž ze společného dluhu EU. Na tomto dluhu se přitom nebudou podílet tři země EU, a to Česko, Slovensko a Maďarsko.