Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD je v insolvenci! Právník Altner chce od strany 200 milionů

Česká strana sociálně demokratická je od úterý v insolvenčním řízení, které na ni podal právník Zdeněk Altner. Tímto způsobem se chce domoci částky přes dvě stě milionů korun za úspěšné zastupování strany ve sporu o Lidový dům.

"Insolvenční návrh na ČSSD byl předán podatelně Městského soudu v Praze dnešního dne. V souladu s čl. 10 Ústavy se insolvenčním návrhem na ČSSD podle ústavního pořádku přednostně domáhám ústavně konformní soudní ochrany z mezinárodních závazků České republiky na ochranu proti zneužívání státní moci k nelidskému zacházení a proti korupci," napsal ve vyjádření Altner.

Zdeněk Altner vede se sociálními demokraty spor již deset let. V roce 2000 pomohl sociální demokracii, když u Ústavního soudu zajistil, aby její politici mohli být zapsáni do orgánů společnosti Cíl, které patří Lidový dům - sídlo strany v centru Prahy. Sociální demokracii pak pomohl majetek, který s jeho právní pomocí získala, aby se finančně definitivně postavila na nohy.

Právník je přesvědčen, že sociální demokraté nedodrželi smlouvu, kterou s ním uzavřel tehdejší šéf strany Miloš Zeman, a řádně mu nezaplatili. Měl inkasovat 165 milionů korun a mimo jiné i provize z budoucích pronájmů majetku strany i z jeho případného prodeje.

Své pohledávky v roce 2006 dokonce vyčíslil na zhruba 20 miliard korun. Odměna samotná je přitom asi 93 milionů, zbytek měly podle něj činit penále a smluvní pokuty. Altner straně nejprve vyúčtoval 50 milionů korun, z toho ČSSD zaplatila přes 16 milionů a dalších více než 33 milionů složila do soudní úschovy.

"Sociální demokracie o této situaci zatím žádné informace nemá. My jsme požádali naše právní zástupce, aby se touto věcí zabývali a předložili nám k tomu v krátkém čase nějakou zprávu. Pravděpodobně se jedná o důsledek sporu, které jsou vedeny na základě smluv, které byly podepsány v době, kdy byl předsedou sociální demokracie Miloš Zeman. Ty spory už se vedou řadu let a my budeme tu situaci v tuto chvíli analyzovat právě na základě doporučení právníků," řekl agentuře Mediafax předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Témata:  ČSSD

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy