Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České domácnosti už dluží šokujících 1,145 bilionu Kč

České domácnosti už dluží šokujících 1,145 bilionu Kč

Foto: Pixmac

Na každého občana ČR připadal ke konci srpna dluh ve výši 108 892 korun, zadlužení domácností u bank a finančních institucí v ČR dosáhlo částky 1,144 695 bilionu korun. To představuje meziměsíční růst o 1,85 miliardy korun, informovala ve středu Česká národní banka (ČNB).

Proti loňskému září se zadlužení domácností u bank a finančních ústavů zvýšilo o 46,93 miliardy korun, což představuje zvýšení o 4,28 procenta.

Zadlužení podniků během září ve srovnání s předchozím měsícem vzrostlo o 4,92 miliardy korun na 964,29 miliardy korun. Ve srovnání se zářím 2011 bylo o 16,62 miliardy korun vyšší (+1,75 procenta).

V srpnu zadlužení domácností u bank a finančních institucí v Česku činilo 1,142 840 bilionu korun, na každého Čecha připadal dluh 108 715 korun.

"Přestože dluhy českých domácností vzrostly za posledních deset let zhruba sedmkrát, podíváme-li se na míru zadlužení, patříme stále k nejspořivějším národům v Evropě. Pozitivní je i to, že největší podíl na dluhu tvoří úvěry na bydlení, u nichž si banky pečlivě prověřují, zda dlužník bude schopný splácet," uvedl vedoucí partner sektoru finančních služeb společnosti PwC ČR Petr Kříž.

Ten také dodal, že podobně jako české domácnosti se chovají i tuzemské firmy, které jsou zvyklé se spoléhat více na vlastní kapitál, než tomu je u jejich konkurentů v západní Evropě. "Na rozdíl od nich jsou tak méně zadlužené. Problém může nastat, pokud si firmy vylepšují pracovní kapitál a své hotovostní toky pozdními platbami dodavatelům," říká Kříž.

ČNB poskytuje statistiku o zadlužení domácností a podniků každý měsíc v rámci národního měnového přehledu. Ten se odvozuje z bilancí finančních institucí, které kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v České republice obsahují také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Témata:  rodinný rozpočet dluhy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 14:49

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy